Wat is een digibord?

Een digibord is eigenlijk een groot computerscherm. Op het bureau van de leerkracht staat een pc of laptop in verbinding met het digitale scherm dat aan de muur hangt of in de klas staat. Via een beamer wordt alles wat de leerkracht doet op zijn of haar computer op het scherm geprojecteerd, zoals dat een tijd geleden ging met een diaprojector.

digibord Ook is het grote scherm rechtstreeks te bedienen met een speciale pen of meer recentelijk met een vinger. Dit betekent dat de leerkracht tijdens de lessen gebruik kan maken van tal van digitale hulpmiddelen die op deze site volop besproken worden. 🙂 Denk hierbij aan de digibord spellen, of digibord tools.

Bijna altijd is op de computer speciale software geïnstalleerd, die het bord activeert en aanstuurt zodra de computer wordt opgestart. Het grote verschil met het oude krijtbord is dat alles dat wordt aangemaakt ook kan worden opgeslagen.

Zo zijn veel belangrijke aantekeningen de volgende les of zelfs het volgende schooljaar weer makkelijk op te vragen.

Een digibord is een zogenaamd elektromagnetisch bord. Achter dit bord zorgen een heleboel kabels dat de aanraking op het bord met een speciale pen wordt doorgegeven. Het elektromagnetisch bord heeft vaak een hard oppervlak en werkt alleen met speciale stiften.

Digiborden hebben een gemiddelde diagonale afmeting van zo’n 2 meter. De nieuwste generatie digiborden hebben de beamer vlakbij het scherm zitten, zodat de leerkracht niet met zijn schaduw voor het bord kan gaan staan. Dit was bij de eerste digiborden namelijk erg hinderlijk.

Wat is een touchscreen?
Een touchscreen is een nieuw soort digibord die meer en meer het digitale schoolbord aan het verdrijven is. Bij een touchscreen worden een tweetal elektrisch geleide folies gescheiden door een zeer dun laagje lucht. Als de twee laagjes elkaar raken, door toedoen van een vinger of een speciale pen, dan wordt er contact gemaakt.

Dit contact wordt doorgegeven waardoor er beelden verschijnen op het scherm. Bij de techniek van een touchscreen is het bordoppervlak zacht.

touchscreenDe afmeting van een touchscreen is kleiner dan een digitaal schoolbord, zo’n 55″ met een diagonaal van 137 cm tot 65″ met een diagonaal van 165 cm.

Hierbij lijkt het digibord in het voordeel, maar de helderheid van een touchscreen is velen malen beter dan een oorspronkelijk digibord.

Op een touchscreen zijn teksten, websites en software veel beter te lezen dan op het digitale bord. Beiden borden zijn tegenwoordig ook te verkrijgen in een Full-HD uitvoering die de beeldkwaliteit (maar ook de prijs) een enorme boost geeft.

Digibord en touchscreen – De voornaamste verschillen.

* De prijs:

Op het moment van schrijven (juli 2011) is een touchscreen in aanschaf een stuk duurder. Daar in tegen zijn de afschrijvingskosten een stuk minder dan de afschrijvingskosten voor een digitaal schoolbord. Een klein rekensommetje als voorbeeld. Let wel op, dit zijn prijzen puur ter indicatie. Prijzen zijn natuurlijk onderhevig aan leveranciers en schommelingen in de markt.

Rekenvoorbeeld (excl. 19% BTW) op basis van 8 jaar afschrijving.

Aanschafkosten gemiddeld per leverancier, op basis van 4 verschillende merken

Digitaal Schoolbord, complete opstelling incl. montage  € 2.900,00

Touchscreen 65”, complete opstelling incl. montage  € 5.200,00

TCO (Total Cost of Ownership)

Digitaal Schoolbord:

Na een afschrijvingsperiode van 8 jaar op het bord heeft de school minimaal

1 projectors (á € 990,00) versleten + 2 losse lampen (á € 330,00).

In totaal heeft de school na 8 jaar geïnvesteerd, ongeveer   € 4.550,00

Touchscreen 65 inch:

Naar verwachting hoeft er niet geïnvesteerd te worden in deze opstelling, gedurende een

afschrijfperiode van 8 jaar.

TCO Digitaal Schoolbord, per jaar:  € 568,75  excl. evt. kosten voor onderhoud/reparatie

TCO Touchscreen 65 inch, per jaar:  € 650,00  excl. evt. kosten voor reparatie

 * Gebruiksgemak:

Digiborden werken alleen als er een juiste verbinding is tussen het bord, de beamer en de computer. Het nadeel van meerdere verbindingen is dat er bij elk van deze punten iets kan misgaan.

Een touchscreen daar in tegen heeft enkel een verbinding met een computer, er komt verder geen mogelijke storingsfactor aan te pas.

Beamers moeten worden onderhouden. Dit onderhoud wordt nogal eens vergeten door de leerkrachten (ik spreek uit ervaring 😉 )

Het gaat hier voornamelijk om het stofvrij houden van de dure lampen, dit verlengt de levensduur van de beamerlamp en is goed voor de portefeuille van de school. Een touchscreen moet af een toe worden schoongewreven met een een doekje.

Ook moet je beamers wel eens opnieuw kalibreren om de juiste x en y coördinaten “weer goed te zetten”. Bij een touchscreen hoeft dit maar eenmalig, bij het aansluiten van de touchscreen.

Door het glanzende glasoppervlak van een touchscreen treedt er een redelijk grote reflectie op. De juiste plaatsing van een touchscreen is dus erg belangrijk.

Maar in tegenstelling tot de (vooral oudere versies) digitale borden en hun beamers kun je bij daglicht altijd goed zien wat er op het scherm te zien is. Dit is bij digiborden soms nog een heikel punt.

* Verbruik:

Een gemiddelde beamer heeft een verbruik van ongeveer 200 tot 300 Watt. Touchscreens verbruiken meer, ongeveer 400 Watt. Dat is een behoorlijk verschil.

Dit verschil wordt wel verkleint doordat de touchscreens in tegenstelling tot beamers niet steeds aan en uit gezet hoeven te worden. Ze hoeven niet af te koelen en op te warmen, wat natuurlijk meer energie vraagt.

Daarom laten de leerkrachten een beamer vaak de hele dag aan staan, waardoor het verbruik ook weer stijgt. Dit nadeel kent een touchscreen niet. Hij is binnen een paar seconden uit en ook weer aan.

* Leveranciers:

Er zijn tal van verschillende leveranciers van digitale schoolborden en touchscreens. Het loont zeker de moeite om deze leveranciers eens goed met elkaar te vergelijken. Prijzen schommelen sterk van elkaar.


Ik heb persoonlijk ervaren dat zelfs het vervoeren en ophangen van de bestelde digiborden of touchscreens honderden euro’s kan schelen. Dan hebben ik het dus nog alleen over het vervoer en de montage…

Mijn tip is dus om heel grondig onderzoek en alle mogelijkheden met elkaar te vergelijken. Laat u vooral goed inlichten!

Hierboven heb ik geprobeerd om de voornaamste verschillen tussen het digibord en een touchscreen uit te leggen. Net zoals bij andere technieken veranderen de technieken gebruikt bij een digitaal schoolbord en een touchscreen razendsnel.

In de toekomst zullen verbruiks- en aanschafkosten afnemen en de levensduur van digiborden en touchscreens zal verlengd worden.

Hopelijk is het een en ander wat duidelijker geworden! 😉

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.