Hoe bereken je breuken met Plus?

Hoe bereken je breuken met Plus?

Breuk + Breuk =teller + tellernoemer. Breuk – Breuk =teller – tellernoemer.

Hoe maak je Plus breuken?

Bij het optellen van breuken moet je eerst zorgen dat de noemers gelijk zijn en tel je de tellers bij elkaar op. Als de noemers niet gelijk zijn moeten deze eerst gelijknamig gemaakt worden. Om breuken op te tellen is van belang dat deze gelijknamig zijn.

Hoe bereken je breuken met maal?

Teller x teller. Vermenigvuldig eerst de tellers van de breuk met elkaar. 9 x 8 = 72. Noemer x noemer. Vermenigvuldig daarna de noemers met elkaar. 10 x 9 = 90. Reken de som uit. De antwoorden van stap 1 en stap 2 vormen samen het antwoord op de som.

Wat is gelijknamig maken?

Gelijknamig maken betekent dat je de delen van de breuk even groot maakt. De noemers van de breuk zijn dan gelijk. Lees hieronder in het stappenplan hoe je breuken gelijknamig kunt maken. Vermenigvuldig de noemers van de breuken met elkaar.

Hoe reken je breuken uit zonder rekenmachine?

Je deelt de teller en de noemer steeds door hetzelfde getal. Dat betekent dus dat de teller en noemer allebei deelbaar moeten zijn door datzelfde getal. Als er geen getal meer is waar de teller en noemer allebei door gedeeld kunnen worden, dan is de breuk versimpeld. Het versimpelen mag in stapjes.