Hoe bereken je een deel van iets?

Hoe bereken je een deel van iets?

Bepaal het geheel (100%) Als je gaat berekenen hoeveel het gevraagde deel is, dan moet je eerst bepalen wat het geheel (100%) is. Bepaal een handig percentage als tussenstap (1% of 10%) Bereken het gevraagde deel . Bepaal het antwoord op de som.

Hoe bereken je een deel van een breuk?

Vuistregels. Een getal delen door een breuk is hetzelfde als het getal vermenigvuldigen met het omgekeerde van de breuk. Een breuk delen door een breuk is hetzelfde als de breuk vermenigvuldigen met het omgekeerde van de breuk.

Wat is een geheel van een breuk?

Een breuk geeft aan hoe groot een deel van een geheel is. Het geheel is hetzelfde als het totaal of alles. Deze hele taart is het geheel. Als de taart wordt verdeeld in stukken, dan is één stuk een deel van het geheel of een breuk.

Hoeveel procent is een deel?

Van procenten naar breuk Het is eenvoudig om een percentage om te rekenen naar een breuk. Dus: 1 % = 1/100 deel.

Hoe bereken je het geheel?

Bepaal het deel. Lees de som goed door en bepaal welk deel gegeven wordt. In dit geval is 25% gelijk aan € 50,-. Bereken het geheel . Zet de gegevens in een verhoudingstabel. Bepaal het antwoord op de som. Als je het geheel (100%) hebt berekend, dan heb je het antwoord op de som.

Hoe deel je een breuk met een heel getal?

Vergroot de breuk . Maak eerst van de breuk een heel getal . Vergroot het hele getal . Als je de breuk hebt vergroot, moet je het hele getal ook met hetzelfde getal vergroten. Reken de som uit. Je hebt de som nu gemakkelijker gemaakt.

Hoe kun je delen?

Je kunt alle getallen door elkaar delen. In sommige gevallen is de uitkomst een geheel getal, en in andere gevallen zul je een rest of breuk overhouden. De uitkomst van 14 / 7 is 2 (een geheel getal), maar als je 17 deelt door 7 houdt je een breuk over, namelijk 17 / 7 = 2 3/7.

Hoe bereken je het totaal van je rapport?

Al je punten op je rapport staan op een totaal aantal. Bijvoorbeeld: 16 op 20. Je kan dus maximaal 20 punten halen. Om nu te weten hoeveel procent je hebt, moet je al je punten optellen en dan delen door de som van de maximale punten.

Hoe moet je de oude prijs berekenen?

0,8 · OUD = NIEUW, want er gaat 20% van 100% af. De nieuwe prijs is gegeven, namelijk 48 euro, dus 0,8 · OUD = 48. Deze formule kan je omschrijven om zo de oude prijs te bepalen: OUD =480.8=60. De prijs van het computerspel was eerst dus 60 euro.

Wat is de helft van 18?

Als je de helft van een getal wil uitrekenen, deel je dit getal door twee.