Hoe diep mag een vijver zijn?
Hoe diep mag een vijver zijn?
De ideale diepte van een vijver ligt tussen de 80 en 100 cm. In een kleine vijver volstaat een diepte van 60 cm, maar maak de vijver zeker niet minder diep. In de zomer warmt het water dan te snel op, wat vervelende gevolgen kan hebben. Maak in je vijver verschillende niveaus.
Hoe maak je een vijver?
Stap 1: Bepaal wat voor soort vijver je wilt. Stap 2: Kies de juiste plek. Stap 3: Maak een ontwerp. Stap 4: Schaf de juiste pomp en filter aan. Stap 5: Graven en bouwen. Stap 6: Folie leggen. Stap 7: De bodem: substraat, grond of niets? Stap 8: Vullen met water.
Hoe maak je een natuurlijke vijver?
Kies voor de natuurvijver een lichte plek zodat zuurstofplanten goed kunnen groeien. Om vissen te houden moet een natuurvijver minimaal 80 cm diep zijn. Geef een natuurvijver een goede start door in het diepe gedeelte voldoende en gevarieerde zuurstofplanten te planten.
Wat is de beste tijd om een vijver aan te leggen?
Het voorjaar, maart/april, is de beste periode voor het aanleggen van een vijver. De vijver heeft dan de beste kans om een biologisch evenwicht op te bouwen.
Wat moet op de bodem van een vijver?
De vijverbodem inrichten met grind op de bodem is een veel voorkomende oplossing maar gebruik hiervoor altijd gewassen grind. Het aanbrengen van vijveraarde in de vijver zorgt voor een goede voedingsbodem voor de beplanting in de vijver. Gebruik nooit bemeste tuinaarde in de vijver.
Heb je een vergunning nodig voor een vijver?
Je hebt geen vergunning nodig wanneer je de (zwem)vijver aanlegt in de buurt van je woning, met uitzondering van je voortuin. Voor de wetgever betekent dat een straal van 30 meter rond je woning. Heb je een grote tuin en leg je de vijver op 50 meter van je woning, dan heb je een vergunning nodig.
Kan een vijver zonder pomp?
Ja, een vijver kan gezond en in balans blijven zonder dat je een uv-filter of pomp gebruikt. De waterplanten vormen namelijk de natuurlijke filter om het water schoon te houden en vrij van algen. Met de juiste samenstelling kan zelfs afvalwater gezuiverd worden, zodat het onschadelijk is voor het milieu.
Hoe maak je een vijver zonder folie?
In een natuurvijver wordt geen pomp, filter, chemisch middel en – in ideale omstandigheden – ook geen folie gebruikt. De juiste hoeveelheid en een goede variatie (zuurstof)planten zorgt ervoor dat het zuurstofgehalte in het water hoog blijft, waardoor algen niet de overhand krijgen.
Hoe maak je een natuurlijke vijver zonder folie?
Voor een echte natuurvijver zonder folie, moet je wel een grote tuin hebben. Voor dieren is het namelijk belangrijk dat de wanden geleidelijk en niet te steil aflopen. Ook is het zo dat een oever van een zeer schuin aflopende vijver letterlijk kan weg regenen.
Hoe maak je een vijver waterdicht?
Een vijver kunnen we op verschillende manieren waterdicht maken. Voor de gebruikelijke vijver in de tuin gebruiken we vijverfolie, polyester of plastieken vormen. Voor de grotere vijverprojecten nemen we asfalt, kleimatten of beton als dichtingsmateriaal.