Hoe gaat een Hindoestaanse bruiloft?

Hoe gaat een Hindoestaanse bruiloft?

Hindoestaanse bruiloft– tilak of ondertrouw De aftrap van de Hindoestaanse bruiloft is de tilak. Het is een ceremonie die je kunt vergelijken met ondertrouw. Hierbij zijn alleen de bruidegom en een aantal mannelijke familieleden en de vader van de bruidegom aanwezig. De pandit houdt een rituele plechtigheid, de pooja.

Hoe lang duurt Hindoestaanse bruiloft?

Een Hindoestaanse bruiloft duurt vaak drie dagen. Dit begint met een Henna ritueel bij de bruid. En de volgende dag vieren de bruid en bruidegom hun vrijgezellen feest genaamd Bhatwaan. De bruid viert dit met haar familie en de bruidegom met zijn familie.

Hoe denken Hindoestanen over het huwelijk?

Het huwelijk (vivāha, de bruid wegleiden uit het ouderlijk huis) is in het hindoeïsme een van de velen samskāra’s, religieuze riten, die voltrokken wordt in het leven van een hindoe. Door het ritueel wordt iemand geholpen om tot een nieuwe levensfase te komen.

Wat is een Saibala?

Letterlijk betekent dat wegdragen en het herinnert aan het gebruik in India waarbij de bruid door de bruidegom wordt weggevoerd in een prachtig versierde draagstoel.

Waar geloven Hindoestanen?

Hindoes zelf noemen hun geloof sanatana dharma wat ‘eeuwige leer’ betekent. Hindoes geloven dat je reïncarneert na je dood. Hoe fijn je volgende leven is, wordt bepaald door hoe je je in je huidige leven gedraagt, karma. De religie heeft vele goden, maar eigenlijk geloven hindoes maar in één god.

Wat zijn de gerechten van de Hindoestanen?

Botervis in tomatensaus. Een heerlijke botervis die vaak in Suriname wordt gegeten. Doksi. Doksi is een lekker eendgerecht uit de Hindoestaanse keuken. Heri Heri. Roti met dahl vulling (gele erwten) Kwie kwie. Kaasballetjes. Witvis filet in masala (kerriesaus) Rasmalai.

Wat is londa ke Naach?

Londa ke naach betekent letterlijk vertaald ‘dans van de jongen’. De londa ke naach is een dans-performance dat wordt opgevoerd door een man, die verkleed is als vrouw. Het is op vrijwel elk Surinaams-Hindostaans hindoehuwelijk te zien en soms ook op moeran-sanskaars.

Wat is een Bhatwaan?

Bhatwaan betekent ‘dag van de bhat’ (gekookte rijst). Dit maakt dus een belangrijk deel uit van de maaltijd die ’s avonds wordt genuttigd. Tegenwoordig volgt aan het einde van de dag vaak een groot feest, voor iedere familie apart of met beide families samen.

Hoe doe je Matkorwa?

Twee dagen voor het huwelijk vindt bij de Sanatan Dharm matkorwa plaats. Dit is een feestelijk gebeuren, waarbij vrouwen op een schone plaats bij een waterloop (rivier, stroom, beek) een beetje aarde opgraven. Van de aarde maakt men zeven balletjes.

Wat is de betekenis van Sindoor?

De Sindoor of Sindooram is een cosmetisch poeder in traditionele kleur rood vermiljoen of oranjerood van het Indiase subcontinent , meestal gedragen door getrouwde vrouwen langs de scheiding van hun haar.