Hoe herken je zelfstandig naamwoorden?
Hoe herken je zelfstandig naamwoorden?
Een ZNW herken je aan de volgende eigenschappen: § je kunt er een lidwoord voorzetten (het boek, een boek); § je kunt het in het meervoud zetten (boek – boeken); § je kunt er een verkleinwoord van maken (boek – boekje);
Wat is een zelfstandig naamwoord voorbeeld?
Zelfstandige naamwoorden zijn woorden die ‘een zelfstandigheid’ aanduiden: huis, boom, vrouw, hout, liefde en vakantie bijvoorbeeld. Vaak staat er de, het of een voor. Zelfstandige naamwoorden kunnen concrete zaken aanduiden, zoals mensen (man, Ineke), dieren (paard) en dingen (huis, hout).
Is fietsen een zelfstandig naamwoord?
Voorbeeld: `In de zin “De jongen heeft een fiets.” is fiets een onbepaald zelfstandig naamwoord en verwijst niet naar een specifieke fiets. Het woord fiets wordt dan voorafgegaan door een onbepaald lidwoord. `
Is juf een eigennaam?
Functieaanduidingen zijn geen eigennamen, maar soortaanduidingen; daarom zijn er geen hoofdletters nodig.
Is tuin een zelfstandig naamwoord?
Zelfstandig naamwoord Een tuin is gemaekt van staken van wilgen hout in den grond gestoken, en met dunner takken van het zelve hout dicht doorvlochten.
Is nacht een zelfstandig naamwoord?
nacht – zelfstandig naamwoord 1. tijd waarin het buiten donker is ♢ ik heb de hele nacht niet kunnen slapen 1. de fabriek draait dag en nacht [altijd] 2.
Is moeder een zelfstandig naamwoord?
moeder – zelfstandig naamwoord uitspraak: moe-der 1. vrouw die een of meer kinderen gekregen heeft ♢dag kind, is je moeder thuis?
Is jaar een zelfstandig naamwoord?
Zoals de meeste andere hoeveelheidsaanduidende zelfstandige naamwoorden blijft de tijdsaanduider jaar na een bepaald hoofdtelwoord dat groter is dan één (behalve na beide) gewoonlijk enkelvoudig.
Is iedereen een zelfstandig naamwoord?
Alles en iedereen zijn onafhankelijke voornaamwoorden: ze staan nooit voor een zelfstandig naamwoord.
Is jullie een zelfstandig naamwoord?
Jullie is het persoonlijk voornaamwoord voor de tweede persoon meervoud in het Nederlands. Het is etymologisch een verbastering van jij+lui (“mensen, lieden”). De oervorm voor de tweede persoon meervoud is de Proto-Indo-Europese nominatief *iuH.