Hoe komt de pinksterbloem aan zijn naam?

Hoe komt de pinksterbloem aan zijn naam?

Hoewel de naam anders doet vermoeden, bloeit de pinksterbloem meestal vóór Pinksteren. De naam heeft te maken met het feit dat rond deze tijd de pinken, de jonge koeien, naar buiten mogen. Beelden van door de wei huppelende koeien halen meestal het journaal wel, het is ook een vrolijk gezicht.

Wat is er bijzonder aan een pinksterbloem?

Het is een middelhoge in het voorjaar bloeiende plant met prachtige licht-lila tot roze of paarse bloemen met een fraaie adering. De rechtopstaande ronde stengel is soms vanaf de voet vertakt, en draagt samengestelde bladeren met smalle slippen.

Is de pinksterbloem giftig?

De jonge bladeren, bloemknoppen en bloemen kun je allemaal gebruiken.

Waar groeit de pinksterbloem?

Pinksterbloem groeit in natte tot vochtige, matig voedselrijke tot voedselrijke graslanden en in bossen op natte, voedselrijke bodems. De soort komt op alle bodemtypes voor, maar is niet bestand tegen brak water. Periodieke overstroming wordt goed verdragen. Pinksterbloem komt voor op basische tot zwak zure bodems.

Wat lijkt op Pinksterbloem?

Bloeitijd april-juni. Pinksterbloem lijkt vegetatief op veel andere soorten uit het geslacht Veldkers Cardamine en ook op soorten uit het geslacht Waterkers Nasturtium.

Welke wilde bloemen zijn er?

Kleine ratelaar (Rhinanthus minor) Rode klaver (Trifolium pratense) Scherpe boterbloem (Ranunculus acris) Zwart knoopkruid (Centaurea nigra) Dagkoekoeksbloem (Silene dioica) Ruige leeuwentand (Leontodon hispidus) Geel walstro (Galium verum) Wilde peen (Daucus carota)

Kun je zuring eten?

Het blad wordt gebruikt. Vers jong blad rauw in salades, bijvoorbeeld fijngesneden in een omelet. In soep of als spinazie bereid (kort in zout water koken en dan in boter gesmoord). In gerechten van vroeger wordt zuring geserveerd met een gebakken of gepocheerd ei erop.

Kun je alle zuring eten?

De bladeren kun je rauw eten als een bijzondere salade, bladeren kunnen ook gedroogd worden en tot een kruid worden vermalen. In Nederland is het een onderdeel van ‘paling in het zuur’. In Vlaanderen is zuring een ingrediënt voor ‘paling in ’t groen’.

Welke voorjaarsbloemen zijn er?

Narcissen. Narcissen brengen kleur en vrolijkheid in je tuin vanaf maart. Tulpen zijn echte lentebloemen. De tulp is ongetwijfeld de bekendste bloem van Nederland. Hyacint. Iris. Blauwe druif. Ooievaarsbek. Kaukasisch vergeet-mij-nietje. Gebroken hartje.

Welke bloem is dit?

Met de gratis apps Plantifier en Plantnet kunt u snel te weten komen welke mooie plant u in het vizier heeft. Na verloop van tijd gaat u de bloemen en planten vanzelf herkennen en kunt u pronken met de opgedane kennis.