Hoe maakte ze vroeger hunebedden?
Hoe maakte ze vroeger hunebedden?
In de prehistorie was het hunebed bedekt met een heuvel. Je zag dan alleen de ingang, en soms nog wat kransstenen als die ook aanwezig waren. Een hunebed is opgebouwd uit twee draagstenen en een deksteen. Aan de voor en achterkant werden ook stenen geplaatst; de sluitstenen.
Hoe zijn de hunebedden ontstaan?
Tijdens een ijstijd (150.000 jaar geleden) schuiven enorme keien in gletsjers vanuit Scandinavië naar de Lage Landen. Het ijs smelt en de keien blijven achter. Daar worden later stenen grafkelders van gemaakt. Men denkt dat bij de bouw van de hunebedden boomstammetjes zijn gebruikt waar de keien overheen konden rollen.
Wat deden ze met hunebedden?
De hunebedbouwers bouwden prachtige graven voor hun doden: de hunebedden. De hunebedden zijn stenen grafkamers in Noord-Nederland (in het bijzonder Drenthe) waarin meerdere mensen werden begraven. De overledenen kregen eten en drinken in potten mee, maar ook gereedschap, wapens en sieraden.
Welk land heeft de meeste hunebedden?
De hunebedden in Nederland stonden ooit in de provincies Drenthe, Groningen en Overijssel. Heden ten dage staan er daarvan nog 53 op hun originele locatie: 52 in Drenthe, en één in Groningen.
Wie werd er begraven in een hunebed?
We weten ook dat de mensen uit de latere periode de hunebedden gebruikten als graf. De hunebedbouwers werden begraven in een gehurkte houding op de zij, maar er zijn ook aanwijzingen voor crematie.
Waarom heet hunebed?
Hunebed is als woord ouder. In het boek van Johan Picardt heten de hunebedden steenhopen gebouwd door grouwsamen barbarische en wreede reusen, huynen, giganten. Deze visie was in overeenstemming met de orthodoxe Bijbeluitleg waarin voor de Zondvloed reuzen op aarde waren.
Waarom zijn er alleen in Drenthe hunebedden?
Waarom zijn er zoveel hunebedden in Drenthe? De hunebedden zijn gebouwd door de boeren van de zogeheten Trechterbekercultuur (tussen ruwweg 4000 en 2700 v. Chr.). Op de plekken waar stenen te vinden waren, bouwden ze hunebedden op hogere plaatsen in het landschap.
Hoe zwaar zijn de hunebedden?
De Nederlandse en Noord-Duitse Hunebedden, ‘megalietgraven’ (uit Grieks megas, groot en lithos, steen), zijn gebouwd uit zwerfstenen, die door het landijs van het Saalien vanuit Scandinavië aangevoerd zijn. Bepaalde plekken lagen er vol mee toen de hunebedden gebouwd werden uit zwerfstenen tot ca. 25.000 kg zwaar.
Wat zijn dolmen en menhirs?
Dolmen worden veelal beschouwd als begraafplaatsen en menhirs als grenspalen.
Waarom worden hunebedden beschermd?
Hunebedden zijn de oudste monumenten van Nederland en worden beschermd. De hunebedden zijn gemaakt van steen, maar niet onverwoestbaar. Af en toe worden de hunebedden beklad of aangetast door brand. Sommige hunebedden worden hierdoor ernstig beschadigd.