Hoe moet je met houtskool tekenen?

Hoe moet je met houtskool tekenen?

Arceer je hele papier met houtskool . De richting is niet belangrijk, want je gaat erna poetsen. Poets met een doek je hele papier. Je hebt nu een egaal grijze ondergrond. Breng lichte vlakken en lijnen aan door deze op te lichten met een kneedgum of gewone gum.

Welk papier gebruiken voor houtskool?

Je kan tekenpapier gebruiken voor droge media, zoals grafiet, houtskool, conté, pastelpotloden en kleurpotloden. Voor het werken met pastel- en kleurpotloden bevelen wij uitsluitend tekenpapier aan i.p.v. schetspapier. Je krijgt met tekenpapier diepere kleuren dankzij de diepere korrel van tekenpapier.

Hoe bewaar je een houtskool tekening?

bij potloodtekeningen haarlak overspuiten, dan gaat de houtskool er niet van af en zijn ze langer te bewaren. Met haarlak heb je echter wel grote kans dat het papier vergeelt, dus als je daar niet zo gecharmeerd van bent gewoon fixeerspray van de tekenzaak gebruiken.

Hoe houd je houtskool vast?

Houd het houtskool losjes vast en een beetje aan het uiteinde. Zo kan je losse en lichte lijnen zetten die ook weer gemakkelijk uit te gummen zijn. Laat alle lijnen staan totdat de hele omlijning klaar is. Als je tevreden bent kan je de ‘foute’ lijnen voorzichtig uitgummen, zodat je een nette schets overhoudt.

Waarom moet je houtskool fixeren?

Houtskool is kwetsbaar. Met één veeg kan een tekening niet meer zijn wat je voor ogen had. Ook een houtskooltekening is kwetsbaar en kan afgeven. Fixeren is dan de juiste manier om dit te voorkomen.

Wat is het beste tekenpapier?

Gebruik je te grof papier, dan vallen de mooie details in je tekening weg. Het ideale tekenpapier voor kleurpotloden en schetsen heeft een fijne of gemiddelde textuur. Onze favoriet is het Canson Illustration papier. Het is lekker dik, ideaal voor gelaagde tekeningen met mooie kleurpotloden.

Kan je zelf houtskool maken?

Door hout te verhitten waarbij maar een beperkte hoeveelheid zuurstof wordt toegestaan wordt hout “ontleed”. Door de verhitting verdampt een groot deel van de vluchtige bestanddelen van hout. Wat overblijft noemen we houtskool. Houtskool van een hoge kwaliteit bestaat voor het grootste gedeelte uit koolstof.

Wat doe je met een Doezelaar?

Ik gebruik een doezelaar verder net als een potlood. Druk je er hard op dan wordt de laag die je doezelt donkerder en natuurlijk lichter als je niet hard drukt. Maar het mooiste is als je laag voor laag tekent. Dus eerst een potlood laag, dan doezelen en dan de volgende potlood laag eroverheen.

Hoeveel gram papier voor tekenen?

Voor het maken van schetsen met zachte potloden (B-potloden) of houtskool kun je volstaan met 120 grams papier. Voor het werken met harde potloden (H-potloden), grafiet stiften en oostindische-inkt gebruik je 170 grams papier.

Welke potloden heb je nodig om te tekenen?

Welk potlood om te schetsen? Voor technische tekeningen of losse schetsen raden wij u aan potloden met een harde tot gemiddelde hardheid (9H tot H) aan te schaffen, bijvoorbeeld een 6H potlood. Hiermee zet u strakke perspectieflijnen of creëert u gedetailleerde constructietekeningen, die niet zomaar vlekken of afgeven.