Hoe ontstaan vulkanen kindertaal?

Hoe ontstaan vulkanen kindertaal?

De zwaardere oceanische plaat wordt ónder de continentale plaat geduwd en neemt water en brokken steen mee naar beneden. Hoe verder naar beneden, hoe heter het wordt. En uiteindelijk smelt het gesteente. Het stijgt als magma op uit de aardmantel, breekt door de aardkorst heen en wordt een vulkaan.

Waarom ontstaat er een vulkaan?

Een vulkaanuitbarsting begint als de druk in de magmakamer zo hoog oploopt dat het magma richting het aardoppervlak stroomt. Hier schiet het meestal uit het gat van de vulkaan, de krater genoemd. Soms komen er ook grote hoeveelheden as uit. Deze as ontstaat als het magma in contact komt met de lucht.

Hoe werkt een vulkaan kindertaal?

Wat is een vulkaan? Vulkanen zijn openingen in de aarde waaruit magma (vloeibaar gesteente uit de binnenkant van de aarde) naar boven kan komen. Als een vulkaan uitbarst, wordt de hete magma uit de krater geduwd. Vanaf dan noem je dit lava.

Waar is een vulkaan van gemaakt?

Een vulkaan is een opening in het oppervlak van een planeet waar gesmolten gesteente (magma) als lava, gas en brokstukken van vast gesteente (tefra) door naar buiten komen. Rond zulke openingen wordt vaak met dit materiaal een berg gevormd.

Waarom komt er lava uit een vulkaan?

Waar die platen tegen elkaar botsen, of juist uit elkaar bewegen, kan gesmolten gesteente (magma) naar het aardoppervlak stromen. Diep in de aarde zijn de temperaturen extreem hoog, waardoor er magma en gassen naar boven worden gedrukt. Als de druk te groot wordt, barst de vulkaan uit.

Waar zit lava in de aarde?

Bij vulkaanuitbarstingen komt vloeibare steen als lava uit de aarde. Wanneer lava nog in de aarde zit, heet het magma. Magma komt uit de aardmantel of uit het onderste deel van de aardkorst.

Kan een slapende vulkaan wakker worden?

Een vulkaan heeft eigenlijk drie ‘standen’: dood, slapend en actief. Een dode vulkaan zal niet meer uitbarsten. Een slapende vulkaan is soms duizenden jaren niet meer uitgebarsten, maar kan altijd weer ‘wakker worden’.

Wat is het verschil tussen magma en lava?

Het magma heeft een temperatuur van meer dan 1000 graden Celsius. Op zwakke plekken in de aardkorst, kan dit magma naar boven komen. Hier kan een vulkaan ontstaan. Als magma uit een vulkaan komt, noemen we het lava.

Welke 4 soorten vulkanen zijn er?

Spleetvulkaan. Waar aardplaten divergent van elkaar bewegen, ontstaan er zogenaamde spleetvulkanen. Stratovulkaan. Waar de aardplaten convergent van elkaar bewegen, ontstaan er zogenaamde stratovulkanen. Schildvulkaan. Caldera. Overzicht.

Welke 2 soorten vulkanen zijn er?

Schildvulkaan. Deze vulkaan lijkt op een schild van een krijger, vandaar de naam ‘schildvulkaan’. Stratovulkaan. Sintelkegel.