Hoe ontstaat een tsunami in kindertaal?

Hoe ontstaat een tsunami in kindertaal?

Een tsunami kan ontstaan als gevolg van een aardbeving op zee. Tegen de kracht waarmee zo’n golf zich vervolgens op het land gooit is geen duin of deltawerk bestand. Tsunami is de combinatie van de Japanse woorden voor ‘haven’ (’tsu’) en ‘golf’ (‘nami’): Een tsunami is dus een hoge havengolf.

Hoe ontstaat een tsunami in 7 stappen?

Er moet een verticale beweging van de zeebodem plaatsvinden. Bovendien moet de aardbeving behoorlijk sterk zijn (magnitude > 7,0) en niet te diep onder de zeebodem plaatsvinden. Áls een tsunami wordt opgewekt, hangt zijn hoogte ook nog af van de diepte van het water waaronder de aardbeving plaatsvindt.

Waar komt een tsunami vaak voor?

De meeste tsunami’s komen voor langs de kusten van de Stille Oceaan waar veel aardplaten tegen elkaar botsen en zware aardbevingen veroorzaken. Het ontstaan van een tsunami door een zeebeving.

Wat is de grootste tsunami ooit?

De hoogste tsunami ooit geregistreerd kwam 64 m boven de zeespiegel uit. Hij trof in 1737 het schiereiland Kamtsjatka aan de oostkust van Siberië. Ter vergelijking: De tsunami die op 26 december 2004 meer dan 150.000 mensen doodde, was 30 meter hoog.

Zou er in Nederland een tsunami kunnen komen?

De kans dat een tsunami in Nederland voorkomt, is gelukkig heel erg klein. Voor een tsunami heb je naast een ondergrondse zeebeving namelijk ook veel zeewater nodig. De Noordzee is voor een zee erg ondiep.

Hoe kun je een tsunami snel stoppen?

Kies een stuk hoog land zo ver mogelijk landinwaarts van de kust. Als je geen hoger gelegen plek kunt vinden, ga dan zo ver mogelijk landinwaarts. Tsunami’s kunnen in sommige gevallen tot wel 15 km landinwaarts gaan. Hoe ver ze precies kunnen reiken hangt onder andere af van de vorm en de helling van de kustlijn.

Hoe weet je dat er een tsunami komt?

De eerste tekenen van een tsunami herkennen Kustbewoners moeten leren dat als de kustlijn zich plotseling heel sterk terugtrekt, er een grote golf aankomt. Dieren die plotseling na een aardbeving, zeebeving of vulkaanuitbarsting naar hoger gelegen gebieden vluchten is meestal een teken dat er iets vreselijks aan komt.

Waarom trekt de zee zich terug bij een tsunami?

De golf wordt in elkaar gedrukt door de weerstand van het water. Het gedeelte achter de golf loopt hierdoor op tegen de voorkant, de achterkant kruipt als het ware bovenop de voorkant. De golf kan hierdoor nog groter groeien. De zuigkracht van de golf is enorm: de golf zuigt het water van de kustlijn naar zich toe.

Wat is de meest recente tsunami?

Tsunami’s kwamen in de loop van de geschiedenis veelvuldig voor. De meest bekende en meest verwoestende tsunami in de recente tijd is ongetwijfeld deze van 26 december 2004, die de kustlijn van de landen rond de Golf van Bengalen overspoelde. Nog recenter is de tsunami van 11 maart 2011.

Hoe lang is een tsunami?

De golven die daarbij ontstaan -tsunami’s of havengolven- kunnen een lengte van meer dan 100 kilometer bereiken. Het kan dan een uur duren voor de volgende golf arriveert. Ter vergelijking: de wind maakt golven van amper 150 meter, die elkaar binnen tientallen seconden opvolgen.