Hoe schrijf je bezittelijk voornaamwoord?

Hoe schrijf je bezittelijk voornaamwoord?

Apostrof + s De apostrof is verplicht als de naam eindigt op: een lange klank die met één enkele a, i, o, u of y wordt geschreven: Anna’s jas, Evi’s moeder, Otto’s jas, Adu’s tas, Randy’s moeder; op een enkele e die als ‘ee’ klinkt: Zoë’s baan.

Is jou een bezittelijk voornaamwoord?

Jou is een persoonlijk voornaamwoord, jouw is een bezittelijk voornaamwoord.

Wiens bezittelijk voornaamwoord?

Wiens en wier worden gebruikt om de bezitter van iets aan te geven. In het Nederlands maken we verschil tussen mannelijke en vrouwelijke bezitters. Voor mannelijke bezitters gebruiken we wiens, voor vrouwelijke bezitters of voor meerdere bezitters (meervoud) gebruiken we wier.

Hoe weet je of het ein of Eine is?

Ein en kein gebruik je voor der en das woorden. Eine en keine gebruik je voor die woorden, dus ook voor meervoud woorden.

Is het Anne’s of Annes?

Let op: als er geen verwarring over de lengte van de laatste klank kan zijn, staat er geen ’s achter het woord, maar alleen een s. Het boek van Anne: Annes boek. Het boek van Jordie: Jordies boek. Het boek van Erik: Eriks boek.

Welke woorden kunnen zowel persoonlijk als bezittelijk voornaamwoord zijn?

In het schema zie je dat je, haar, ons, jullie en hun zowel persoonlijk als bezittelijk voornaamwoord kunnen zijn. Je kunt de woordsoorten bepalen door het woord te vervangen door hij, hem of zijn. Hun en hen worden vaak verkeerd gebruikt.

Is het je vader of jouw vader?

Het woord jou gebruik je dus om te verwijzen naar een persoon. Bijvoorbeeld: ‘Ik heb jou gisteren opgehaald’ of ‘Mijn moeder zag jou door de stad lopen’. Het woord ‘jouw’ wordt dus gebruikt om bezit aan te duiden.

Is het meer dan jou of jij?

In sommige gevallen is zowel jij als jou mogelijk na dan, maar dan is er een betekenisverschil. Als het voornaamwoord de functie van onderwerp vervult, is jij de correcte vorm. Als het om een lijdend of meewerkend voorwerp gaat, is jou correct.

Is het college vrouwelijk?

Zelfstandige naamwoorden met het lidwoord ‘het’ zijn onzijdig. Altijd. College is dus een onzijdig woord.

Is een bedrijf een hij of een zij?

Als de naam van een organisatie of een bedrijf een vrouwelijk kernwoord bevat, gebruiken we het bezittelijk voornaamwoord haar om naar de naam te verwijzen. Naar een bedrijfsnaam met een mannelijk of onzijdig kernwoord verwijzen we met zijn.