Hoe werkt een bijen telling?

Hoe werkt een bijen telling?

De resultaten van de telling worden opgeslagen in het landelijke databestand van bijen. Daarin wordt bijgehouden waar welke soorten voorkomen, informatie die belangrijk is voor het beschermen van bijen. Door de telling de komende jaren te herhalen, weten we welke soorten voor- of achteruit gaan in aantal.

Wat betekent nationale Bijentelling?

De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. Het doel is om zoveel mogelijk over bijen te weten komen, zodat we de bij beter kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek.

Hoe gaat het met de bijen 2022?

De resultaten van de Nationale Bijentelling 2022 zijn bekend. Dit jaar telden aanzienlijk minder mensen mee, die samen ook veel minder bijen en zweefvliegen telden. Goed nieuws is er ook: het gaat nog steeds goed met de gehoornde metselbij.

Hoe tel je bijen?

Hoe werkt de Bijentelling? Tel op 23 of 24 april een halfuur de bijen in jouw tuin of op je balkon. Doe dit op een zonnig – of in ieder geval droog – moment. Loop rustig één rondje door je tuin heen en noteer alle soorten en aantallen die je ziet op het (online) telformulier.

Wat betekent varroamijt?

De Varroa destructor (Varroamijt) is een parasitaire mijt die de honingbij Apis mellifera aanvalt. De ziekte veroorzaakt door de mijten wordt varroosis genoemd. De Varroa mijt kan zich alleen voortplanten in een honingbijenkolonie.

Waarom is de Bijentelling zo vroeg in het jaar?

Waarom is de bijentelling zo vroeg in het jaar? Hier is speciaal voor gekozen, niet omdat er dan weinig bijen zijn (in het eerste jaar werden er bijna 45.000 geteld), maar omdat er op dit moment maar een paar verschillende soorten rondvliegen. Hierdoor is het makkelijker om de beestjes uit elkaar te houden.

Hoeveel bijen zijn er in Nederland?

Nederland kent 360 soorten bijen. Maar meer dan de helft van de wilde bijensoorten dreigt te verdwijnen. Zij staan op de nationale Rode Lijst Bijen. Met de ‘Rode Lijst Nederlandse bijen’ houdt de Rijksoverheid het aantal wilde bijen in Nederland in de gaten.

Wat voor soorten bijen zijn er?

Honingbijen – 1 soort. Solitaire bijen – ongeveer 330 soorten. Hommels – ongeveer 20 soorten. Alle bijensoorten zijn vriendelijke beestjes. De meest voorkomende bijensoort is de honingbij.

Hoe zien bijen eruit?

Bijen hebben een harig lichaam, met gele en zwarte strepen. Het lichaam bestaat uit drie delen; de kop, de borst en het achterlijf. Ze hebben zes poten, vier vleugels en vijf ogen. De bij ruikt met haar voelsprieten, die zitten boven op haar kop.

Wat zou er gebeuren als er geen bijen meer zijn?

Als de bijen uitsterven, hebben we een enorm probleem, want de meeste soorten groente en fruit die we eten zouden verdwijnen. Ook veel wilde planten zouden uitsterven doordat hun stuifmeel niet meer verspreid wordt door bijen. De bestuiving van granen zou echter niet in gevaar komen, want dat gebeurt door de wind.