Hoe werkt schoolfruit?

Hoe werkt schoolfruit?

EU-Schoolfruit stimuleert kinderen samen in de klas fruit en groente te eten. Deelnemende basisscholen ontvangen 20 weken lang iedere week 3 porties groente en fruit voor alle leerlingen. En dat helemaal gratis dankzij financiering van de Europese Unie.

Waarom schoolfruit?

Het EU-Schoolfruitprogramma heeft veel voordelen: het is gezond, kinderen durven ook thuis meer te proeven, ouders waarderen het, het geeft duidelijkheid over het tienuurtje en is leerzaam. Slechts 1 procent van de kinderen eet voldoende groente en 5 procent eet voldoende fruit.

Waarom is fruit gezond voor kinderen?

In groente en fruit zitten vitamines, mineralen en vezels. Het is daarom belangrijk dat je peuter dit elke dag krijgt. In boerenkool en broccoli zit bijvoorbeeld veel vitamine C en in spinazie veel vitamine B11 (foliumzuur). Niet één groente- of fruitsoort bevat alle voedingsstoffen die je nodig hebt.

Kun je ook te veel fruit eten?

Ja, je kunt te veel fruit eten als je structureel in overdreven mate fruit eet. De suikers in fruit zijn zowel bouwstoffen, brandstoffen als reservestoffen. Deze stoffen zijn niet meteen slecht of goed voor je, maar je moet wel rekening houden met de juiste verhoudingen die je binnen krijgt.

Hoeveel kiwi’s per dag eten?

Zespri kiwi: de kampioen van vitamine C Ze bevatten ook meer vitamine C dan sinaasappels, met 85,1 mg per 100 g. Dat betekent dat een Zespri kiwi per dag eten genoeg is voor de vereiste hoeveelheid vitamine C. De aanbevolen inname in Europa is 80 mg per dag.

Welk fruit minst gezond?

Je wist het wellicht niet, maar niet alle fruitsoorten zijn rijk aan vitamine C. Appels, bananen en druiven bevatten bijvoorbeeld weinig vitamine C. Fruitsoorten die wel veel van deze vitamine bevatten, zijn sinaasappels, mandarijnen, aardbeien, kiwi’s, citrusfruit, papaja, bramen en ander rood fruit.

Welk fruit zit geen suiker?

Verse cranberries: 3,4 gram. Frambozen: 4,5 gram. Aardbeien: 5,1 gram. Passievrucht: 6 gram. Pompelmoes: 6,7 gram. Bramen: 6,8 gram. Nectarine: 7 gram. Pruim: 7,3 gram.

Hoe vaak mag je een avocado eten?

Ze bevatten namelijk veel calorieën (gemiddeld zo’n 250 per stuk) en hebben een hoog vetgehalte (tot zelfs 21 gram!). Die vetten zijn gezond, maar het blijft nog steeds vet. Daarom eet je volgens diëtisten beter niet meer dan een halve avocado per dag.

Wat is gezonder een appel of een peer?

Er zit ook drie keer zoveel beta-caroteen, vitamine A, in dan in een appel en ook meer kalium. Voor de rest zijn de mineralen en vitaminen in een peer en een appel ongeveer gelijk. Eigenlijk kun je dus veel beter een peer eten dan een appel om je gezondheid te verbeteren.

Welk fruit moet je iedere dag eten?

Alle vers fruit is gezond. Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …