Is een open haard nog toegestaan?

Is een open haard nog toegestaan?

Nee, een houtkachel is niet verboden en op dit moment zijn er geen plannen om het stoken van hout te verbieden. Echter worden de eisen van houtkachels wel steeds strenger. De hoofdreden hiervoor is dat uit onderzoek blijkt dat de uitstoot van schadelijke stoffen vanuit deze kachels en haarden nog te hoog ligt.

Hoe ongezond is open haard?

Hout stoken is ongezond voor iedereen De rook van een houtvuur bevat namelijk altijd schadelijke stoffen, zoals fijnstof, kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK’s) en koolmonoxide. Dat zorgt voor ongezonde lucht, niet alleen buiten maar ook in je eigen huis.

Is een houtkachel verboden?

Sinds 1 januari 2022 gelden voor nieuwe kachels Europese emissie-eisen (Ecodesign). In de Wet milieubeheer (artikel 10.2) staat dat het verboden is om afvalstoffen te stoken. Daarom mag iemand in een houtkachel of vuurkorf alleen onbehandeld en ongeverfd hout verbranden.

Hoe meer warmte van openhaard?

Er zijn wel manieren om meer rendement uit een open haard te halen. De simpelste is een gietijzeren haardplaat tegen de muur aan de achterkant zetten om de warmtestraling te verhogen. Hoe dikker de haardplaat, hoe warmer de straling en hoe langer je er van profiteert.

Hoelang mogen houtkachels nog?

Een houtkachel gaat gemiddeld 15 jaar mee. Staat jouw kachel er al een tijdje? Check dan of deze voldoet aan de eisen van EcoDesign 2020. Want een slecht functionerende houtkachel stoot meer schadelijke stoffen uit dan wenselijk is.

Wat is goedkoper hout of pellets?

Een pelletkachel is relatief een stuk duurder in aanschaf dan bijvoorbeeld een houtkachel. Hou er wel rekening mee dat een pelletkachel een hoger rendement heeft en pellets een goedkopere brandstof zijn dan haardblokken.

Waarom stinkt mijn open haard?

Houtkachel stinkt door vervuild of verstopt rookkanaal De meest voorkomende bron van een stinkende houtkachel is een vervuild of verstopt rookkanaal. Dit zorgt dat de rook niet goed weg kan en terugslaat in uw kamer. Het is daarom belangrijk om uw rookkanaal regelmatig te laten reinigen.

Wat zijn de alternatieven voor de open haard?

Gashaard. De sfeer van echt vuur, maar dan zonder de negatieve gevolgen voor het milieu: leve de gashaard! Pelletkachel. Een ander goed alternatief voor een traditionele open haard , is een palletkachel. Elektrische sfeerhaard.

Waar laat ik de as uit de open haard?

Een kachel produceert uiteraard as. Een afvalstof, zo zou je op het eerste gezicht misschien denken. Toch is het zonde om houtas gewoon weg te gooien. Het materiaal herbergt namelijk nog opneembare materialen en kan daarom in principe prima worden gebruikt als meststof in een tuin of moestuin.

Heb ik een vergunning nodig voor een rookkanaal?

Goed nieuws: voor het aanleggen van een rookkanaal hoef je geen vergunning aan te vragen. Het valt sinds de nieuwe Woningwet uit 1991 onder de categorie ‘vergunningvrij bouwwerk’.