Is het Achterhuis wereld erfgoed?

Is het Achterhuis wereld erfgoed?

31 juli 2009 — De geschriften van Anne Frank maken deel uit van de UNESCO’s Memory of the World Register, de Werelderfgoedlijst voor Documenten. Dat heeft UNESCO gisteren bekendgemaakt. Met de vermelding op de Werelderfgoedlijst wordt het belang en de betekenis van Anne Franks geschriften onderstreept.

Waarom is het Achterhuis zo belangrijk?

Het Achterhuis is tijdens de Tweede Wereldoorlog twee jaar lang een schuilplaats voor Anne Frank en de andere onderduikers. Na de oorlog dreigt deze te vervallen. In 1957 wordt de Anne Frank Stichting opgericht met als belangrijk doel: het behoud van de schuilplaats.

Wie was de eigenaar van het Achterhuis?

In 1940 huurt Otto Frank het hele pand, voor- en achterhuis, van Pieron, die sinds 1901 de eigenaar is.

Wat deden ze allemaal in het Achterhuis?

De onderduikers zitten van 1942-1944 in het Achterhuis. Ze zijn helemaal afhankelijk van 6 helpers, medewerkers en vrienden van Annes vader. Zij zorgen voor eten, kleding en ook voor boeken, tijdschriften en kranten. Kies de persoon van wie je het verhaal wilt leren kennen.

Hoeveel erfgoederen heeft Nederland?

De Nederlandse werelderfgoederen zeggen iets over Nederland en onze plek in de wereld. Nederland telt 12 werelderfgoederen en kent 3 thema’s: Nederland waterland, Nederland als burgersamenleving en Nederland als ontworpen land.

Welk concentratiekamp zat Anne Frank?

Tijdens de bezetting van Nederland duikt de Joodse Anne Frank in 1942 onder voor de nazi’s. Na twee jaar wordt ze ontdekt. In 1945 sterft ze in concentratiekamp Bergen-Belsen.

Wat is Kitty van Anne Frank?

Kitty is het fictieve personage aan wie Anne uiteindelijk al haar dagboekbrieven richt. De naam Kitty komt uit een serie boeken die Anne leest. Dat zijn de boeken van de Nederlandse schrijver Cissy van Marxveldt. Die boeken gaan over het meisje Joop, dat met haar vriendinnenclub allerlei avonturen beleeft.

Wat is de echte naam van Anne Frank?

De eerste vier jaar van haar leven woont Anne (officieel: Annelies Marie) in Frankfurt am Main (Duitsland). Zij is een vrolijke en ondeugende peuter. Zo gaat zij bijvoorbeeld volgens de hulp in de huishouding Kathi met veel plezier in een regenplas zitten en moet Kathi haar daar een verhaaltje vertellen.

Hoeveel mensen waren ondergedoken in het Achterhuis?

Aantal onderduikers in Nederland Tijdens de oorlog zaten er in Nederland tussen de 300.000 en 330.000 mensen ondergedoken. Onder hen bevonden zich 28.000 Joden. Dit zijn er op het totale aantal onderduikers in verhouding misschien niet veel, maar op een Joodse gemeenschap van 140.000 mensen was het substantieel.

Wie hielp Anne Frank in het Achterhuis?

Om 12.45 uur gaan de helpers naar het Achterhuis om te lunchen. Meestal zijn dat Johannes Kleiman, Victor Kugler en Bep Voskuijl. In het begin is Beps vader Johan Voskuijl er ook vaak bij. Ook Jan Gies (de echtgenoot van Miep) eet regelmatig mee, hoewel hij elders in de stad werkt.