Kan je 3 4 vereenvoudigen?

Kan je 3 4 vereenvoudigen?

De teller is 6, deze is deelbaar door 2,3 en 6. De noemer is 8, deze is deelbaar door 2,4 en 8. De grootste gemeenschappelijke deler voor 68 is 2. Hiermee komt de vereenvoudigde breuk op 34.

Wat is vereenvoudigen in rekenen?

Als je een breuk tegenkomt, wil je die zo ver mogelijk vereenvoudigen. Dit betekent dat je de getallen boven en onder de deelstreep verandert in zo klein mogelijke hele getallen. Hoe versimpel je zo’n breuk dan precies? Je deelt de teller en de noemer steeds door hetzelfde getal.

Hoe vereenvoudig je 5 10?

Om te weten of je de breuk nog verder kunt vereenvoudigen stel je jezelf de vraag: “Kan ik de teller en de noemer beide door hetzelfde getal delen?” In dit geval kun je de teller en noemer van 5⁄10 beide delen door het getal 5. ⁄10 is gelijk aan 1⁄2 .

Wat betekent verhouding 1 op 2?

Dit spreek je uit als: één staat tot twee. Als Teun 17 kilometer per uur fietst, dan fietst Peter twee keer zo snel, dus 2 x 17 = 34 kilometer per uur.

Hoe schrijf je een verhouding?

In de wiskunde is de verhouding (ratio) tussen twee grootheden het quotiënt ervan. Soms wordt een speciale schrijfwijze gebruikt met behulp van een dubbele punt. Als het quotiënt bijvoorbeeld 3 is wordt dit genoteerd als 3:1 en uitgesproken als 3 staat tot 1 of 3 op 1.

Wat is de noemer van 5 9?

De noemer geeft het aantal delen aan waarin de hele is verdeeld. De noemer is het getal onder de deelstreep.

Wat is Vereenvoudig?

(vereenvoudigde, heeft en is vereenvoudigd), eenvoudiger, minder ingewikkeld, gemakkelijker maken: dat vereenvoudigt de zaak; een breuk vereenvoudigen, teller en noemer door hun grootste gemene deler delen.

Wat betekent verhouding 1 op 5?

1 staat tot 5 = 1 : 5 = 1 / 5 = 1 op 5. Je ziet meteen aan de derde notatie dat breuken ook verhoudingen bevatten. Het percentage is ook een veel gebruikte verhouding. De verhouding 1 staat tot 5 is dezelfde verhouding als 20 staat tot 100 en kan je dus schrijven als 20%.

Hoe meng je 1 op 50?

Gewoon standaard 1:50 doen. Dat is 20ml olie per 1 liter benzine. Oftewel 100ml olie per 5 liter benzine.

Wat valt er onder verhoudingen?

verhoudingen en kan er betekenis aan geven (bv.: 1 : 100, ‘een staat tot honderd’, ‘1 op 100’ bij de schaal van kaarten, plattegronden, maquettes en schaalmodellen). (bv.: Bij ‘zes van de vierentwintig’, ‘een op elke vier’, ‘een vierde deel’, ‘een kwart’ of ‘vijfentwintig procent’, 1 op de 4, of 1/4 deel, of 25%).