Welkom op Digibordtips!

Mijn naam is Erik en ik ben leerkracht en ICT-coördinator op een basisschool. Ik heb deze website in 2011 opgezet omdat het me opviel dat zoveel leerkrachten, zo weinig gebruik maakten van de mogelijkheden die de (net nieuwe) digiborden boden.

Ook merkte ik dat het onderwijs op het gebied van ICT ontzettend snel aan het veranderen was en vandaag de dag is dat nog steeds zo.

Inmiddels zijn we een aantal jaar verder. Ik werk momenteel nog 2 dagen in het onderwijs, daarnaast ben ik een bedrijf begonnen, waar je o.a. een website kunt laten maken of een Cursus WordPress kunt volgen.

Maar de nog steeds stijgende bezoekersaantallen van deze site zijn voor mij een reden geweest, de website in een nieuw jasje te steken.

De reden waarom ik in 2011 de website heb opgezet en wat nog heden nog steeds toepasbaar is, kun je hieronder lezen.

Het doel van de site Digibordtips

In het bovenstaande stuk beschrijf ik een aantal veranderingen van de afgelopen jaren. Dat zijn er behoorlijk wat in een relatief gezien, korte periode. Wat ik steeds vaker merk binnen mijn eigen school, maar volgens mij is het een algemeen bekend probleem binnen onderwijsland, is dat vernieuwingen elkaar steeds sneller opvolgen.  Het probleem is vaak dat de leerkracht hier niet (goed) in begeleid wordt.

In eerste instantie heb ik de site opgezet om primair te schrijven over tips, tools en nieuwe ideeën wat betreft de digiborden en touchscreens binnen het onderwijs.

Er zijn in Nederland namelijk maar nog weinig scholen te vinden, waar niet minimaal één digitaal schoolbord te aanwezig is.

percentage digiborden 2009Dit overzicht komt uit 2009, je ziet de voorspelling voor 2010, we leven inmiddels in 2011…

Prima toch? Het onderwijs gaat mee met de tijd, maar wat mij opvalt en tegelijkertijd ook verbaasd, is het gebrek aan begeleiding bij het gebruik van een digibord. Na een korte eerste (zeer globale) introductie van het digibord (vaak gegeven door de leverancier) moet de leerkracht het verder eigenlijk zelf uitzoeken.

Leuk als computers en ICT je hobby zijn, maar als dat niet zo is? Als je het versturen van een email soms al voor kopzorgen zorgt? Wat dan..? Steeds vaker zie, hoor, en lees ik dat de nieuwe digitale schoolborden door de meerderheid van de leerkrachten gebruikt worden voor voornamelijk drie zaken:

Schrijven
Een filmpje kijken
Een liedje afspelen

Het krijtje is vervangen door een mooie pen, of vinger bij een touchscreen. De cd- en dvd-speler zijn in het bord geïntegreerd en klaar is kees. 🙁

Doodzonde, want de mogelijkheden binnen het onderwijs zijn onbeperkt en het digibord kan van een grote meerwaarde zijn!

Tuurlijk, het internet staat vol met interessante sites, links en opsommingen van hulpmiddelen te gebruiken bij het digitale bord.

Maar dat is nou juist het probleem vaak ook het probleem, het staat vol…

 Niet voor een kleine minderheid, die weet waar je moet zoeken en hoe je bepaalde hulpmiddelen kunt gebruiken binnen de lessen. Maar de grote meerderheid van de leerkrachten weet niet wat er allemaal beschikbaar is en hoe dit te gebruiken.

En daar is waar Digibordtips om de hoek komt kijken. 😉

Zoals ik al eerder heb aangegeven is deze site gemaakt door een leerkracht, voor leerkrachten en kinderen (binnen het basisonderwijs). Regelmatig  zal ik interessante, handige, actuele, lachwekkende, inspirerende sites, links, tools etc. onder jullie aandacht brengen.

Vind je zelf iets interessant, wat past binnen deze site, neem dan contact op.

Ik hoor graag van jullie!

Groet,

Erik

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.