Spotzi Atlas
Spotzi Atlas
Het kan bijna niet anders, of iedereen weet tegenwoordig wel wat een app is. Als ik alleen al de collega’s tel die het afgelopen jaar een smartphone gekocht hebben, een Facebook-account hebben aangemaakt of beiden, dan heb ik aan twee handen bijna niet genoeg.
Definitie van een app: Een applicatie (letterlijk: toepassing) is een computerprogramma dat is bedoeld om door de gebruiker direct te worden gebruikt. Dit in tegenstelling tot een server-taak of andere taken die door een besturingssysteem in de achtergrond worden uitgevoerd. (Bron: Wikipedia)
Web 2.0 websites waren al hot, apps zijn op het moment booming en ik ben er van overtuigd dat dit nog maar het begin is van veel meer… Dus springt Digibordtips in het gat en heb ik deze nieuwe categorie toegevoegd.
Apps hebben dus niet direct iets met digiborden te maken, maar het zit tegenwoordig allemaal zo met elkaar verweven, dat je er niet meer omheen kunt.
Er bestaan al scholen in Nederland waar volop wordt geëxperimenteerd met het werken met een tablets in de klas.
Kinderen hebben hun eigen tablet, bijvoorbeeld een Ipad of een Iphone en gebruiken (onderwijs)apps als hulpmiddel tijdens de lessen. De apps die een meerwaarde kunnen bieden binnen het onderwijs, wil ik middels dit blog ook belichten.
Toch zijn er ook tal van apps die tegelijkertijd ook beschikbaar zijn als website, helemaal perfect voor het digibord dus!
//
Spotzi-Atlas
Dit is zo’n app / website waar ik het hierboven over had. Spotzi is eigenlijk een soort interactieve atlas, dus beste 2.0 leerkrachten… De Bosatlas kan de deur uit 😉
Het Nederlandse bedrijf D-base heeft deze app ontwikkelt. De app draait op de Iphone en Ipad en is sind kort ook beschikbaar voor het Android besturingssysteem.
Spotzi-Atlas is gewoon een volwaardige digitale atlas met 500 verschillende themakaarten van de aarde. Het biedt verder erg veel informatie, zo gek en interessant als je maar kunt bedenken.
Zo kun je bijvoorbeeld zien hoe de verschillende klimaatzones van de aarde lopen, waar aardbevingen hebben plaatsgevonden, hoeveel rokers een bepaald land heeft, hoeveel Twitter & Facebook gebruikers een land heeft en ga zo maar door.
En dat alles wordt weergeven via een map op je smartphone of tablet of digibord.
Spotzi Atlas is te downloaden uit de App Store of via de Android Marketplace. De data die de makers gebruiken in de app is afkomstig van de NASA, de Wereldbank en de Europese Commissie.
Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om NASA-satelliet informatie op te vragen van meerdere jaren, en deze weer te geven op een tijdbalk.
Dit alles is dus mogelijk via de app maar dus ook via de website van Spotzi. Er is echter wel een beperking voor de website. Bij elk thema is informatie op te vragen door te klikken op een willekeurige plek op aarde. Dit is bij de website niet mogelijk.
Toch biedt de website ook heel veel leuke, nuttige informatie die via het digibord in de klas heel handig is om te gebruiken.
Probeer het zelf maar eens! Hieronder zijn de apps te downloaden:
Of gewoon de website bezoeken via het digibord!
Succes ermee! 🙂
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!