Waar komt het kraantjeswater vandaan?

Waar komt het kraantjeswater vandaan?

Ongeveer 40 procent van het drinkwater maken drinkwaterbedrijven van oppervlaktewater. Oppervlaktewater komt met name uit de Rijn, het IJsselmeer en de Maas. De Rijn is vooral een smeltwaterrivier. De overige rivieren zijn regenrivieren.

Hoe komen we aan drinkwater?

Water oppompen uit de duinen Het voorgezuiverd rivierwater wordt in de duinmeren (infiltratieplassen) in het duingebied gepompt. Langzaam zakt het water de duinbodem in en vermengt zich met het neerslagwater. Door deze duinpassage worden ongewenste bacteriën en virussen op een natuurlijke manier onschadelijk gemaakt.

Waar komt schoon water vandaan?

In de grond zit niet alleen zand, maar ook een laag klei. Het water zakt langzaam door het zand heen. Virussen en bacteriën blijven in het zand achter. Dankzij de kleilaag zakt het water niet te diep.

Waar haalt Evides het water vandaan?

Waar komt mijn drinkwater vandaan? Het water dat bij u uit de kraan komt, maken we uit oppervlakte-, geïnfiltreerd duin- of grondwater. Dit zijn onze drie bronnen voor de productie van het drinkwater.

Kan het water opraken?

Kan hier het water ook opraken? Gelukkig hoeven wij ons in Nederland, ook bij een tijdelijk watertekort op tropische dagen, geen zorgen te maken over de drinkwatervoorraad. Het water dat vandaag uit de kraan komt is honderden, soms wel duizenden jaren geleden gevallen als regen.

Hoe goed is Nederlands kraanwater?

Het drinkwater in Nederland is van goede kwaliteit. Het is schoon en veilig om te drinken. Dit blijkt uit metingen door drinkwaterbedrijven.

Kan je van zeewater drinkwater maken?

De enige manieren om meer drinkbaar water beschikbaar te maken, is door ontzouting en hergebruik. In regio’s waar grondwater en oppervlaktewater schaars zijn, wordt al heel lang zeewater ontzout. Koeweit bijvoorbeeld haalt al zijn drinkwater uit zeewater.

Kan ik Duits water drinken?

Duitsland. Het drinkwater in Duitsland kan troebel zijn door de hoeveelheden kalk in het grondwater. Toch is dit niet schadelijk voor je gezondheid. Het is veilig om het kraanwater in Duitsland te drinken.

Hoe word water gezuiverd tot drinkwater?

Dit gebeurt door middel van ultraviolet licht (UV). Als laatste gaat het water door actief-koolfilters, die ervoor zorgen dat alle geur-, kleur- en smaakstoffen verdwijnen. Hierna doden we de bacteriën die op het actief kool groeien en zorgen we voor de juiste pH-waarde. In de zomer doseren we ook zuurstof.

Hoe oud is het water dat je drinkt?

Ons drinkwater bestaat uit een mix van water van verschillende leeftijden. Diep onder de Veluwe bevindt zich grondwater met een ouderdom tot maar liefst 20.000 jaar. Bij Hoenderloo wordt dit door waterbedrijf Vitens opgepompt. Ook in Noord-Brabant is in de diepere aardlagen oeroud water aanwezig.