Waar zet je de aanhalingstekens?

Waar zet je de aanhalingstekens?

Aanhalingstekens zet je ergens omheen, bijvoorbeeld om een citaat of een zelfbedacht woord. Ná de beginaanhalingstekens komt nooit een spatie. Vóór de eindaanhalingstekens komt ook nooit een spatie.

Hoe gebruik je een aanhalingsteken?

Aanhalingstekens worden gebruikt om een of meer woorden of zinnen voor de lezer te markeren. Er zijn twee soorten aanhalingstekens: enkele en dubbele. (1) “Dit zijn dubbele aanhalingstekens”, zei hij. (2) Aanhalingstekens worden ‘geopend’ en ‘gesloten’, zoals dat heet.

Welke haakjes gebruiken?

Haakjes worden hoofdzakelijk gebruikt om informatie toe te voegen die in principe kan worden weggelaten. Er zijn ronde en vierkante haakjes. Ronde haakjes worden vooral gebruikt om een verduidelijking, verklaring of toevoeging in te voegen.

Wat is haakje sluiten?

De tekst die tussen de haakjes staat, wordt voorafgegaan door het openingshaakje en gevolgd door het sluitingshaakje. Voor schriftsoorten met een schrijfrichting van links naar rechts geldt: een haakje openen ziet er zo uit: ( een haakje sluiten ziet er zo uit: )

Is het aanhalingsteken en dan punt?

Als de aanhalingstekens om een hele zin (of een opeenvolging van zinnen) staan, staat de punt binnen de aanhalingstekens. De punt maakt dan deel uit van het citaat. Er komt niet nog een tweede punt om de gehele zin af te sluiten.

Is het plagiaat als je citeert?

Je mag een citaat niet gebruiken als vervanging van je eigen tekst. Je verslag mag dus nooit bestaan uit aan elkaar geplakte citaten. Dat is plagiaat, ook als je wél naar de bron verwijst! Let er bij citeren op dat je het citaat niet uit de originele context haalt.

Hoe citeer je een brief?

1.4 Citeren Een citaat wordt altijd tussen “dubbele aanhalingstekens” geplaatst. Het citaat wordt gevolgd door een verwijzing tussen (haakjes) waarin achtereenvolgens achternaam auteur(s), jaar- tal en paginanummer(s) vermeld worden.

Wat is de functie van een uitroepteken?

Een uitroepteken plaats je achter een woord of een zin waarop je extra nadruk wilt leggen. Je kunt het gebruiken om een emotie uit te drukken, zoals irritatie, boosheid of blijdschap. Ook achter een zin die in de gebiedende wijs staat, kun je een uitroepteken plaatsen.

Welke leestekens worden het meest gebruikt?

In een tekst staan behalve letters ook altijd tekens. Dit zijn leestekens en alle teksten maken gebruik van deze leestekens. Veelvoorkomende leestekens zijn de punt (.), de komma (,), het vraagteken (?) en het uitroepteken (!).

Hoe gebruik je dit?

De aanwijzende voornaamwoorden dit en dat verwijzen naar enkelvoudige het-woorden; deze en die naar enkelvoudige de-woorden en meervoudige woorden. Dit en dat kunnen ook naar een hele zin verwijzen.