Waar zet je een trema?

Waar zet je een trema?

Het trema wordt geplaatst bij de volgende 14 lettercombinaties: ee, ei, eu, ie, aa, ae, ai, au, ui, uu, oe, oi, oo en ou. Als er meer dan twee klinkercombinaties zijn, dan krijgt de klinker na de i geen trema – de e en i die erna volgen krijgen wel een trema.

Wat is een trema of apostrof?

Om uitspraakproblemen te voorkomen worden trema’s en apostrofs gebruikt. Een trema gebruik je om te voorkomen dat een woord verkeerd wordt uitgesproken. Een apostrof gebruik je: als weglatingsteken: ‘s-Hertogenbosch,’s avonds.

Hoe spreek je een trema uit?

Je gebruikt het als er twee klinkers naast elkaar staan die je als één klank kunt lezen, terwijl ze in twee verschillende lettergrepen staan. Kijk bijvoorbeeld naar efficiënt. Zonder trema zou je ie als één i-klank uitspreken. Met trema spreek je het uit als twee klanken: een i en een e.

Hoe spreek je e met puntjes uit?

Hieronder vind je een overzichtje van de klankveranderingen die gebeuren als je een Umlaut gebruikt: A spreek je uit als ‘ah’, maar Ä spreek je uit als ‘eh’. U spreek je uit als ‘oe’, maar Ü spreek je uit als ‘uu’. O spreek je uit als ‘oh’, maar Ö spreek je uit als ‘eu’.

Hoe noem je twee puntjes op de i?

De ï op PC Op het toetsenbord van je PC vind je de trema/ umlaut (“). Druk op de SHIFT + (“)-toets en daarna op de i. De letter ï verschijnt. Een (“) met een a, e, i, o, u, of y, geeft respectievelijk een ä, ë, ï, ö, ü, of ÿ.

Waar zet je streepje tussen woorden?

Er komt een streepje tussen twee delen van een complex woord, als aan de ene of de andere kant van de grens tussen die twee delen speciale tekens voorkomen, zoals hoofdletters, cijfers, symbolen, leestekens, aanhalingstekens of typografische markeringen.

Hoe schrijf je het woord officieel?

officieel. officieel bijv. naamw. Uitspraak: [ɔfiˈʃel] 1) volgens de regels van de instanties die erover gaan Voorbeeld: `een officiële regeling`Antoniem: officieus 2) deftig en feestelijk Voorbeeld: `officiële opening van…

Hoe typ je een ü?

De ü op PC Op het toetsenbord van je PC vind je de trema/ umlaut (“). Druk op de SHIFT + (“)-toets en daarna op de u. De letter ü verschijnt. Een (“) met een a, e, i, o, u, of y, geeft respectievelijk een ä, ë, ï, ö, ü, of ÿ.

Hoe noem je ë?

Hoe heten de twee puntjes op een klinker, zoals in föhn en financiën? De puntjes op de o van föhn zijn een umlaut. De puntjes op de e van financiën zijn een trema. Een trema geeft het begin van een nieuwe lettergreep aan, bijvoorbeeld in financiën, coördinatie en reünie.

Hoe maak je een trema?

é = typ de ‘ en daarna de e. è = typ de ` en daarna de e. (De ` toets zit op de meeste toetsenborden helemaal linksboven.) ê = typ de ^ en daarna de e. (Hier gebruik je ook weer de ‘shift’-toets om het ^te maken omdat het ^bovenaan staat op de toets, namelijk boven de 6) h.