Waarom de naam 13 in de Oorlog?

Waarom de naam 13 in de Oorlog?

13 in de Oorlog is een jeugdprogramma van de NPS, uitgezonden op NPO Zapp. De serie gaat over jongeren in de Tweede Wereldoorlog. Het programma wordt gepresenteerd door Lisa Wade. In de gespeelde delen van elke aflevering staat telkens de oorlogsbeleving van een 13-jarige centraal.

Wie presenteert 13 in de Oorlog?

In de eerste aflevering laat presentator Lisa Wade de lange en smalle loopgraven zien van waaruit de Nederlandse soldaten een hopeloze strijd leveren tegen de Duitse troepen.Er zijn veel te weinig kogels. En met hun vaak oude en versleten geweren en veel te weinig kogels kunnen ze niet op tegen de Duitse overmacht.

Hoeveel afleveringen heeft 13 in de Oorlog?

13 in de Oorlog neemt je in 13 afleveringen mee terug naar de Tweede Wereldoorlog en vertelt wat er allemaal gebeurde en hoe het is om tijdens de oorlog op te groeien.

Wie is de oorlog begonnen?

Directe aanleiding voor de tweede wereldoorlog in Europa De directe aanleiding voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in Europa was de invasie van Polen door nazi-Duitsland, op 1 september 1939. Hierna verklaarden op 3 september 1939 Frankrijk en Engeland de oorlog aan nazi-Duitsland.

Wie waren de bondgenoten van Duitsland in de Tweede Wereldoorlog?

In Europa bezet Duitsland Polen, Nederland, België, Frankrijk, Noorwegen, Denemarken, de Baltische staten, de Balkan en Griekenland. De regeringen van de eerste vier landen wijken uit naar Londen. Sommige inwoners van deze landen vechten vrijwillig…

Welke uitvinding werden gedaan omdat er niet genoeg brandstof was?

9. Welke uitvindingen werden gedaan omdat er niet genoeg brandstof was? Men maakte een kacheltje op- of in de auto, zodat men hout, turf of kolen kon branden, waarop de auto vervolgens reed.

Waar woont Lisa Wade?

Ze is getrouwd met regisseur Peter Blom, samen hebben ze twee dochters Simcha (2013) en Norah (2018). Ook heeft ze drie stiefkinderen. Ze wonen op een boerderij in de Betuwe met appelbomen, schapen en rondscharrelende kippen. Ze zorgen voor hun ouders die bij hen op het erf wonen.

Hoe sterk is het Russische leger?

Het Russische leger is uitgegroeid tot een van de sterkste ter wereld. De Russen beschikken over zo’n 900.000 actieve militaire manschappen en hebben veel geavanceerde wapens, waaronder zeer omstreden cluster- en vacuümbommen die zouden zijn ingezet in Oekraïense steden.

Waar in Nederland is er zwaar gevochten?

Er werd veel gevochten bij de Grebbeberg, de IJssel- en Maaslinie, de Peellinie, de Moerdijkbruggen en Den Haag. Na het bombardement op Rotterdam op 14 mei was de situatie uitzichtloos voor Nederland. Op 15 mei capituleerde het Nederlandse leger, met uitzondering van Zeeland.

Welk land is als laatste bevrijd?

Vluchtende Duitsers op Schiermonnikoog Door naar het volgende Waddeneiland: Schiermonnikoog werd als laatste gemeente van Nederland bevrijd. De laatste Duitse troepen werden op 11 juni 1945, dus ruim een maand na de capitulatie van nazi-Duitsland, van het eiland gehaald door de Canadezen.