Waarom mag je geen wasbeer als huisdier?

Waarom mag je geen wasbeer als huisdier?

Vanaf woensdag is de wasbeer verboden in Nederland. Hij staat op een nieuwe zwarte lijst met 38 schadelijke uitheemse dieren en planten, net als de beverrat en Chinese wolhandkrab.

Kan je een wasbeer kopen?

Ook de handel in zoogdieren wordt sterk beperkt. Dat kondigde de Dienst Dierenwelzijn afgelopen zomer aan. Eigenaars die kunnen bewijzen dat ze een verboden dier al voor het verbod in hun bezit hadden, mogen het bijhouden. Onder meer apen, wasberen en servallen zijn dus voortaan verboden.

Kun je een wasbeer tam maken?

Wasberen zijn gemakkelijk tam te maken. Het kunnen lieve en vermakelijke huisdieren worden.

Kan een wasbeer bijten?

Dat een wasbeer je bijt, mag absoluut niet gebeuren. Je moet zo’n dier niet zomaar vastpakken. Dat kan levensgevaarlijk zijn als het dier ziektes met zich meedraagt. Ze hadden veiligheidsmaatregelen moeten treffen door bijvoorbeeld iemand in te schakelen die het dier verdooft”, aldus de dierenambulance.

Waar mag je een wasbeer als huisdier?

Wetgeving. De wasbeer heeft de status van invasieve exoot en het is niet meer toegestaan om een wasbeer te gaan houden. Het voeren en houden van ‘wilde’ wasberen in de natuur is eveneens verboden (Flora- en faunawet). Vang of voer je een wasbeer die in de (Nederlandse) natuur rondloopt/leeft dan ben je dus strafbaar.

Hoe gevaarlijk is een wasbeer?

De meest kwalijke aantijging in het nieuws was het gevaar voor kinderen. Wasberen hebben vaak een spoelworm bij zich, die via hun uitwerpselen (zandbakken) ook in de mens terecht kan komen, wat in ernstige gevallen tot de dood kan leiden. Dat komt weliswaar voor, maar het risico is uitermate gering.

Welke huisdieren zijn verboden?

Het moet afgelopen zijn met het houden van allerlei exotische zoogdieren als huis- of hobbydier. Het kabinet heeft een lijst gepubliceerd met dertig dieren die nog wel gehouden mogen worden. Vanaf 1 januari 2024 wordt het dan verboden om bijvoorbeeld een serval, stokstaartje of luiaard in huis te nemen.

Welke huisdieren mag je houden in 2024?

Afrikaanse dwergrelmuis. Algerijnse gerbil. Alpaca. Bleke gerbil. Bruine rat. Bunzing. Cavia. Chinese dwerghamster.

Wat is het geluid van een wasbeer?

De wasbeer maakt weinig geluid. Hij kan kwetterende geluiden, korte melodieuze ratels bij opwinding of grommende en blazende katachtige geluiden bij angst en gevechten maken. Ook korte scherpe hondachtige blafgeluiden en lang aangehouden uilachtige roepen zijn geluiden die een wasbeer maakt.

Wat eet een wasbeer?

De wasbeer is een klein roofdier uit Noord-Amerika en Canada. Hij lust bijna alles. Naast slakken, vissen, kleine zoogdieren en vogels, wormen en insecten, peuzelt hij ook graag van vruchten, noten, graan, maïs en eikels. Als hij honger heeft, volgt de wasbeer zijn sterke neus.