Waarom vieren we kerst op 25 en 26 december?

Waarom vieren we kerst op 25 en 26 december?

Er gaan ook geruchten dat deze datum is gekozen omdat 25 december precies negen maanden na het begin van de lente is. Over de daadwerkelijke geboortedatum van Jezus is de bijbel niet duidelijk. In de vierde eeuw wordt 25 december door de christelijke Kerk echter uitgeroepen tot de officiële geboortedag van Jezus.

Wat is de betekenis van kerst?

Het woord ‘Kerstmis’ betekent eigenlijk ‘Christus-mis’, omdat dit feest gewijd is aan de geboorte van Jezus die de christus (de gezalfde) wordt genoemd. Het woord ‘kerst’ is uit het woord christus ontstaan; zo betekent “kerstenen” bijvoorbeeld “christelijk maken”.

Waar komt de naam kerst vandaan?

Kerstmis betekent letterlijk de mis van Christus (afgeleid van het Oud-Engelse woord Christes maesse). Het woord mis vindt zijn oorsprong vermoedelijk in de woorden Ite, ecclesia missa est dat ‘heengaan’ betekent. De eerste keer dat het woord ‘kersmisse’ geschreven werd teruggevonden was in het jaar 1274.

Waarom vieren we kerst?

Wereldwijd vieren miljoenen mensen op 25 december het grootste christelijke feest van het jaar. In (nacht)diensten komen gelovigen samen om de geboorte van Jezus Christus te vieren. En het is ook een familiefeest met lekker eten, een versierde boom, soms cadeautjes maar vooral veel gezelligheid.

Wat is de boodschap van het kerstkind?

Vandaag is in Bethlehem de Redder geboren: Jezus Christus. Het kindje is in doeken gewikkeld en in een kribbe gelegd”. Deze zoon van God kwam op aarde om de zonde van de mens te vergeven, mensen samen te brengen, een harmonieuze vredige wereld te creëren, om Gods woord te verspreiden.

Wat je moet weten over kerst?

Kerst wordt verplaatst als het feest op een zondag valt. We vieren de belangrijkste kerstmis een avond voor kerst . De Kerstman stamt niet alleen van Sinterklaas af. Negen maanden na kerst worden de meeste baby’s geboren. Het verschil tussen kerst – en paasbrood.

Wat is de geschiedenis van kerst?

Het kerstfeest is ontstaan in de vierde eeuw na Christus, en wel tegelijk in Rome en Jerusalem. Daarom werd het feest op twee verschillende data gevierd: te Rome op 25 december, in Jerusalem op 6 januari. Vanuit beide steden verspreidde het feest zich naar de rest van het rijk.

Wat eten christenen met kerst?

Ook in Nederland serveren we dan rosbief en kalkoen en eten we nagerechten met veel suiker. Traditioneel nuttigen we met kerst een kerststol, eten we kerstbrood en kerstkransjes. Door toename van de levensstandaard in ons land is de ouderwetse dikkevretsaovond weer een jaarlijks terugkerende eettraditie.

Waarom vieren Armenen kerst op 6 januari?

Deze datum veranderde toen de Rooms-Katholieke kerk de viering van de geboorte van Christus naar 25 december verplaatste. Op deze manier wilden ze het heidense feest van de geboorte van de Zon opheffen. De Armeniërs stonden los van Rooms-Katholieke kerk en behielden dus de 6 januari.

Welke woorden horen bij kerst?

Kaars. Kerst met de Zandtovenaar. Kerst -Koren-Festival. Kerstavond. Kerstbal. Kerstboom. Kerstboomverbranding. Kerstboomverlichting.