Wat betekent moriaantje?

Wat betekent moriaantje?

[v. Maurus, mv Mauri = Noordafrikaans volk] zwarte, moor, Arabier.

Waar komt moriaantje vandaan?

Het moriaantje komt voor in Afrika en het Middellandse Zeegebied. De wetenschappelijke naam Diplacodes lefebvrii is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1842 door Rambur.

Wat droeg moriaantje?

Daarom droeg zij een parasolletje. Daarom ging zij naar de schuur. Daarom ging zij naar de boten.

Wie ging wandelen zonder hoed?

Een moriaan, zoo zwart als roet, Ging eenmaal wand’len zonder hoed; De zon, die scheen hem op zijn bol. Daarom nam hij een parasol.

Waar gaat Altijd is Kortjakje ziek over?

Toelichting. Dit volkslied is een kluchtlied over een jenever drinkende vrouw die mogelijk werkte bij de secreten, de publieke toiletten, onder de Markusbrug. Een jakje was een kledingstuk voor een vrouw, een bovenkleed. De bijnaam ‘Kortjakje’ wijst mogelijk op een slecht of armoedig geklede vrouw.

Wat zit op boek van Kortjakje?

Het meisje moet van goede komaf zijn, want zij heeft een boek vol zilverwerk, een met zilver beslagen gebedsboekje. Toch is de verklaring minder eenvoudig. Kortjakje is namelijk de 17e en 18e eeuwse spotnaam voor een vrouwelijke alcoholist.

Wie zit er op het boek dat Kortjakje meeneemt naar de kerk?

Dat Kortjakje elke dag ziek is duidt op dat ze de hele dag op bed ligt. Daar verdient ze haar geld mee. Op zondag gaat Kortjakje naar de kerk om haar zonden op te biechten. En met het zilverwerk dat ze meeneemt koopt ze haar slechte daden af.

Waar komt Berend Botje vandaan?

Het zou gaan om Bommen Berend, de bijnaam van de bisschop van Münster, die in 1672 de stad Groningen met bommen bestookte. Berend Botje zou een vlotvaarder uit de stad Groningen zijn geweest, die met hout uit de stad Groningen kwam varen om een houtzaagmolen in Zuidlaren te bevoorraden.

Waar gaat het liedje in de maneschijn over?

Het liedje ‘In de Maneschijn’ waarschuwt meisjes om zich niet te laten verleiden door de queesters. Daar heb je waarschijnlijk nog nooit van gehoord, maar zo zit het: Vroeger, als een jongen en een meisje van het platteland wilden trouwen, ging dat niet zomaar.

Wat is het zilverwerk van Kortjakje?

Prostituee of niet, door de jaren heen is Kortjakje in ieder geval van een arme, losbandige dronkenlap een ziek, gelovig meisje met een boek vol zilverwerk (een religieus boek met zilveren beslag en sluiting, aldus Wikipedia) geworden. Waarom we tegenwoordig zingen wat we zingen, is nog steeds niet helemaal duidelijk.