Wat doet UNICEF tegen kinderarbeid?

Wat doet UNICEF tegen kinderarbeid?

UNICEF zorgt ervoor dat kinderarbeid wordt opgespoord en aangepakt. UNICEF zorgt voor speel- en leerplekken voor kinderen die al werken. Hierdoor kunnen ze stoppen met werken en naar school. Daarnaast praat UNICEF met ouders/verzorgers en werkgevers over het belang van onderwijs voor kinderen.

Welke bedrijven maken gebruik van kinderarbeid?

Veel internationale kledingmerken, waaronder H&M, C&A, Esprit, Marks & Spencer, GAP, VF Corporation en Kmart Australia, dragen bij aan deze situatie. Dit zijn belangrijke bevindingen van het rapport Branded Childhood dat vandaag wordt gepubliceerd door de Stop Kinderarbeid coalitie en SOMO.

Welke organisaties zijn er tegen kinderarbeid?

UNICEF hanteert de definitie van de International Labour Organization als het gaat om kinderarbeid. Er zijn diverse oorzaken voor kinderarbeid, zoals armoede, gebrek aan kennis, het ontbreken van goed onderwijs en een slechte naleving van wetten die kinderen beschermen.

Hoe komt UNICEF aan geld om kinderen te helpen?

Wereldwijd zet UNICEF ontwikkelingsprogramma’s op zodat ieder kind de kans krijgt een toekomst uit te bouwen. Het gaat bijvoorbeeld om onderwijs-, voedings- of vaccinatieprogramma’s. Wanneer een conflict uitbreekt of als er een ramp gebeurt, zijn de kinderen de grootste slachtoffers.

Wat voor acties heeft UNICEF?

UNICEF helpt elk jaar miljoenen kinderen. Bij een humanitaire ramp bieden we levensreddende noodhulp. We adviseren regeringen, lobbyen bij wereldleiders en ruimen obstakels uit de weg. Onderwijs is de sleutel voor de ontwikkeling van een kind én van een samenleving.

Is UNICEF een goed doel?

UNICEF zet zich in om van de wereld een veilige plek te maken om op te groeien als kind, en doet dit op verschillende fronten. Zo werken we samen met regeringen wereldwijd om de wetgeving en sociale systemen te verbeteren, zodat kinderen beter worden beschermd tegen misbruik.

Doet de Primark aan kinderarbeid?

Primark zegt zelf niet samen te werken met leveranciers waar kinderarbeid voorkomt. Dit staat ook duidelijk aangegeven op hun website. De kleding die verkocht wordt bij de keten moet voldoen aan hun gedragscode. Alle beschuldigingen die Primark krijgt, worden zeer serieus genomen.

Doet de Zara mee aan kinderarbeid?

Honderdduizenden Oeigoeren zitten vast in ‘heropvoedingskampen’ en komen terecht op katoenplantages en -spinnerijen. En deze dwangarbeid wordt ingezet voor grote merken als Adidas, Tommy Hilfiger en Zara, en zelfs Patagonia.

Doet H&M aan kinderarbeid?

We hanteren een zero-tolerance beleid voor zowel dwangarbeid als kinderarbeid. Alle leveranciers die voor ons werken, moeten ons strikte beleid ter bestrijding van dwangarbeid en kinderarbeid ondertekenen en naleven. In 2020 hebben we 0 gevallen van kinderarbeid vastgesteld.

Wat is het loon van kinderarbeid?

Twaalf of vijftien uur per dag werken was heel gewoon, en vrije dagen bestonden nauwelijks. Het loon dat de kinderen verdienden, bedroeg ongeveer 50 tot 70 cent per week, dat in zijn geheel moest worden bijgedragen aan het huishouden van het gezin. Alleen een brood kon in die tijd al 70 cent kosten.