Wat gebeurt er als je wordt gestoken door een tijgermug?

Wat gebeurt er als je wordt gestoken door een tijgermug?

Wanneer je door een tijgermug gestoken wordt bestaat de kans op ziektes als dengue, chicungunya en West-Nijlziekte. Neem dus contact op met de huisarts wanneer je hevigere klachten krijgt dan alleen jeuk na een beet, en je denkt een tijgermug te hebben gezien.

Hoe groot is de kans dat je ziek wordt van een tijgermug?

Braks: “In Nederland komen jaarlijks zo’n vijftig mensen met zo’n virus terug van vakantie. De kans dat zo iemand met een tijgermug in aanraking komt en gestoken wordt, is minimaal. Als de mug vervolgens iemand anders steekt, is de kans nog steeds klein dat die persoon er ziek van wordt.

Wat moet je doen als je bent geprikt door een tijgermug?

Neem contact op met de huisarts bij hevigere klachten na een muggenbeet. De kans bestaat dat je door een Aziatische tijgermug bent gebeten. Die kan via het internationale transport in Nederland terecht zijn gekomen. Wanneer je een tijgermug denkt te hebben gezien, is het belangrijk dat je dit tegen de huisarts vertelt.

Wat kan je krijgen van een tijgermug?

De steek zelf is over het algemeen niet vervelender dan die van inheemse muggen. In landen waar tijgermuggen veel voorkomen kunnen ze infectieziekten, zoals dengue (knokkelkoorts) en chikungunya, overdragen op mensen. Deze ziekten komen bij ons momenteel niet voor en de tijgermug is hier niet gevestigd.

Is knokkelkoorts dodelijk?

Dengue of knokkelkoorts is een virale infectie die op de mens wordt overgebracht door de steek van een mug. De gewone variant treft bijna 50 miljoen mensen en lijkt op een eenvoudige griep, maar de ernstige variant van de ziekte, dengue-hemorragische koorts, kan dodelijk zijn.

Hoe vaak steekt een tijgermug?

Vijf vragen over de tijgermug: “Ze steken 50 keer per kwartier”

Waar zit de tijgermug in Nederland?

De soorten komen van oorsprong niet voor in Nederland, en kunnen verschillende virusziekten verspreiden. De tijgermug werd verspreid over het land gevonden: in Amstelveen, Assen, Lelystad, Moerdijk en Sittard.

Wat te doen tegen knokkelkoorts?

Er bestaan geen medicijnen om knokkelkoorts te genezen. Medicijnen kunnen wel helpen om de klachten te verminderen. Tegen de koorts en pijn kun je paracetamol gebruiken. Gebruik géén bloedverdunnende pijnstillers, zoals acetylsalicylzuur, diclofenac, ibuprofen of naproxen.

Waar zit de tijgermug?

De soort komt oorspronkelijk uit Azië, maar is als larve met de export van allerlei goederen naar andere werelddelen verspreid. De tijgermug komt tegenwoordig ook voor in Amerika en heeft zich in Europa gevestigd in onder andere Frankrijk, België, Spanje, Portugal, Italië en Griekenland.

Hoe herken je de tijgermug?

Het lijfje van de tijgermug is zwart-wit. De uiterste einden van de achterpoten zijn wit. De uiteinden van de palpen (monddelen bij de steeksnuit) zijn wit. Er loopt een witte streep vanaf de kop bovenop de rug.