Wat is belangrijk om te weten over social media?
Wat is belangrijk om te weten over social media?
Social media is een verzamelbegrip voor internet-toepassingen waar informatie met elkaar gedeeld wordt, vaak op een gebruiksvriendelijke en leuke manier. Het draait hier om meer dan alleen maar informatieve teksten. Zo wordt er ook gebruik gemaakt van geluid (podcasts en muziek) en beeldmateriaal (foto’s en video’s).
Wat moet je niet doen op sociale media?
Al je woede ventileren of mensen afzeiken. Niet weten welke dingen je voor jezelf moet houden. Heel veel feestfoto’s posten. Klagen over je werk. Je in controversiële discussies mengen. Agressief lobbyen voor een baan. Blijf weg van illegale dingen.
Wat doet social media met je gedrag?
Positief en negatief gedrag Social media kan onder andere het zelfvertrouwen vergroten, sociale steun geven, maar ook lotgenoten in contact brengen met elkaar. Jongeren geven daarnaast aan het fijn te vinden om met onbekenden, in een niet-oordelende en anonieme omgeving, over hun problemen te praten.
Hoe kan je het beste omgaan met social media?
Stel uw privacy instellingen bij. Gebruik een sterk wachtwoord. Wees selectief in uw contacten. Wees bewust dat wat u op sociale media plaatst daar voor langere tijd blijft staan. Vraag toestemming om iets te plaatsten. Plaats geen foto’s of berichten over uw vakantie.
Wat zijn de gevaren van social media?
Internet pesters. Sociale media bieden kansen voor cyberpesten. Stalkers. Cyberstalking is een ander groot gevaar van sociale media . Cyber terrorisme. Te veel delen. Phishing. Spionage. Nadelige effecten op de gezondheid.
Wat zijn de nadelen van social media?
Te veel informatie krijgen door sociale media. Het leidt af. Het is verslavend en soms vermoeiend. Het veroorzaakt ‘studie ontwijkend gedrag’
Wat doet social media met je mentale gezondheid?
Zo dragen sociale media voor een deel bij aan de vorming van de identiteit van jongeren. Tegelijkertijd kunnen sociale media ook een negatieve invloed op de mentale gezondheid van jongeren hebben. Het gebruik kan leiden tot stress, slaaptekort en soms zelfs leiden tot psychische klachten.
Wat mag wel en niet op social media?
Voeg ook niet ongevraagd mensen toe (taggen) aan foto’s en video’s. Staan er kinderen op je foto? Vraag dan aan de ouders of zij er bezwaar tegen hebben als je deze foto deelt op sociale media. Maak geen foto’s op locaties waar gevoelige gegevens opgeslagen kunnen zijn, zoals op je werk.
Waarom zijn we zo verslaafd aan social media?
Uit onderzoek blijkt dat social media verslavend zijn doordat ze gebruikers continu belonen. Mensen krijgen waardering in de vorm van likes en volgers en hun nieuwsgierigheid wordt steeds weer gevoed. Hierdoor komt het beloningshormoon vrij in het brein en dat zorgt voor de verslavende werking.
Kun je depressief worden van social media?
Uit ander onderzoek is gebleken dat de kans op depressie toeneemt, naarmate mensen vaker hun social media gebruiken. De oplossing is simpel. Minder vaak je Facebook, Insta of Twitter checken. Volgens het Deense onderzoek waren mensen na een weekje zonder Facebook gelukkiger.