Wat is de betekenis eigenwijs?

Wat is de betekenis eigenwijs?

Wat is eigenwijsheid? De definitie van eigenwijs is: “met de gewoonte nooit raad van anderen aan te nemen.” Vaak bedoelen we met de term ‘betweter’, ‘eigengereid’, ‘eigenzinnig’ ‘koppig’, ‘ongehoorzaam’ of ‘hardleers’.

Is eigenwijs positief?

Eigenwijs zijn is een goede eigenschap mits goed toegepast Eigenwijs zijn heeft een negatieve klank, maar eigenwijs zijn heeft ook een positieve klank en dat wordt vaak vergeten. Je hoeft niet te doen wat iedereen doet. Wat iedereen doet hoeft niet het goede te zijn.

Hoe noem je iemand die eigenwijs is?

curieus, eigenaardig, grappig. als synoniem van een ander trefwoord: koppig (bn) : bokkig, dwars, eigenwijs, eigenzinnig, halsstarrig, hardhoofdig, hardleers, hardnekkig, obstinaat, onbuigzaam, onredelijk, onverzettelijk, steilorig, stijfhoofdig, stijfkoppig, stug, weerbarstig, weerspannig.

Wat is een eigenzinnig persoon?

eigenzinnig – Bijvoeglijk naamwoord 1. van een persoon dat die persoon dingen op zijn eigen manier doet ook als die afwijken van de andere mensen ♢ De eigenzinnige man ging niet meer op vakantie en vond auto’s een verouderde techniek.

Wat te doen tegen eigenwijsheid?

Win advies in. Mensen om je heen willen je graag advies geven. Wees geduldig. Leg duidelijk uit waarom je eigenwijs bent. Zet je trots aan de kant. Stop die koppigheid om gelijk te krijgen. Heb een beetje schijt aan wat anderen denken.

Wat is het tegenovergestelde van Eigenwijs?

Een antoniem van eigenwijs is gehoorzaam.

Wat is het verschil tussen eigenwijs en koppig?

De woorden overlappen in betekenis omdat het in beide gevallen gaat om ‘blijven bij je eigen mening’. Maar bij eigenwijs ligt het accent op ‘eigen wijsheid’ en bij koppig ligt het accent op nee zeggen tegen een ander.

Wat is het verschil tussen eigenwijs en eigengereid?

Die waren wel lastig, maar veelbelovend. Ging de eigenwijsheid wat verder dan louter verbale exercities en leidde zij tot koppige volharding en praktische consequenties, dan werd en wordt zo’n optreden ‘eigengereid’ genoemd.

Wat is eigengereid gedrag?

met de gewoonte de dingen te doen zoals je zelf wilt 1) Aanmatigend 2) Dwars 3) Eigendunkelijk 4) Eigenwijs 5) Eigenzinnig 6) Lastig, eigenwijs 7) Niet meegaand 8) Niet plooibaar 9) Niet toegeeflijk 10) Ongezeggelijk 11) On…

Wat betekent eigen wijsheid?

eigenwijs – Bijvoeglijk naamwoord 1. (te) overtuigd zijn van het eigen gelijk ♢ De eigenwijze oude man wilde niet naar de adviezen van de welwillende verpleegster luisteren. 2. eigenaardig-grappig vooral als het gaat om kinderen ♢ Het eigenwijze kind deed lek…