Wat is de betekenis van de kerstboom?

Wat is de betekenis van de kerstboom?

De kerstboom vindt zijn oorsprong waarschijnlijk bij de Germanen. Groene bomen en takken staan bij oude Germaanse stammen symbool voor vruchtbaarheid en goddelijkheid. Vooral de dennenboom valt op, omdat hij het hele jaar door groen blijft. De groene boom kondigt daarnaast ook de nieuwe lente aan.

Wat is de geschiedenis van de kerstboom?

Germaanse herkomst De kerstboom is vermoedelijk ontstaan uit Germaanse tradities. Maar ook van de Romeinen is bekend dat ze hun huis versierden met groene takken en verlichting. Bij de Romeinen en Germanen stonden groene bomen en takken symbool voor vruchtbaarheid en goddelijkheid.

Waar staan kerstballen symbool voor?

De oorsprong van de kerstbal lijkt de heksenbal te zijn, die vroeger in huis aan de lamp hing of in de tuin in de borders lag. Doordat men geloofde dat heksen geen spiegelbeeld hadden, kon men via de spiegelende bal makkelijk een heks herkennen als die zich in huis bevond.

Wat is de oorsprong van kerst?

Het kerstfeest is ontstaan in de vierde eeuw na Christus, en wel tegelijk in Rome en Jerusalem. Daarom werd het feest op twee verschillende data gevierd: te Rome op 25 december, in Jerusalem op 6 januari. Vanuit beide steden verspreidde het feest zich naar de rest van het rijk.

Waarom versier je een kerstboom?

De bomen werden gebruikt als versiering bij toneelstukken en andere evenementen rond die periode. Het versieren van de boom deed dienst als een symbool van schoonheid en hoop in de koude wintermaanden. Later werden ook christelijke elementen belangrijk in het versieren van de boom.

Waarom lichtjes met kerst?

Het licht in onze kerstbomen symboliseert de zon, de ‘wedergeboorte’ of de ’terugkeer’ van de zon na de zonnewende. Licht staat ook voor nieuwe leven, in het Christelijke geloof uitgedrukt in de geboorte van Jezus.

Waarom kerstboom weg op 6 januari?

Volgens de traditie is 6 januari de datum waarop je je kerstboom aftuigt. Dan is het namelijk Driekoningen, de dag waarop volgens de Bijbel de Wijzen uit het Oosten in Bethlehem aankwamen. Deze feestdag symboliseert het einde van de kerstviering. Het zou ongeluk brengen om je kerstboom op een later moment af te tuigen.

Welk land begon met kerstboom?

De kerstboom vindt zijn oorsprong in de Germaanse geschiedenis, en komt dus oorspronkelijk uit het deel van Europa waar Germaanse talen worden gesproken. Ook Nederland hoort daarbij, maar in zijn algemeenheid wordt gedacht dat de kerstboom oorspronkelijk uit Duitsland komt.

Wie heeft de kerststal bedacht?

De kerststal is bedacht door Franciscus van Assisi Het verhaal gaat dat hij in 1223 de eerste was die bij het Italiaanse plaatsje Greccio een grote en levende kerststal opstelde. Van Assisi wilde zo de kerstboodschap voor de ongeletterden uitdragen.

Waarom glazen kerstballen?

De glazen ballen van de glasblazer waren geïnspireerd op de heksenbal. Deze ballen werden in huis opgehangen om kwade geesten af te schrikken. Want, zo was de theorie, als een geest zichzelf in het glas zou zien, dan zou die van schrik maken dat-ie weg kwam.