Wat is diabetes Klokhuis?

Wat is diabetes Klokhuis?

Wat is diabetes precies? Lisa legt uit wat die aandoening met suiker te maken heeft. Steeds meer kinderen hebben diabetes. Olympisch volleybalkampioen Bas van der Goor, zelf diabeet, helpt kinderen met diabetes te sporten.

Wat moet je observeren bij iemand met diabetes?

Laat regelmatig een arts of verpleegkundige kijken naar: je bloedsuiker (het HbA1c-gehalte een paar keer per jaar) je voeten. je bloeddruk en bloedvetten (zoals cholesterol)

Wat is diabetes in makkelijke taal?

Diabetes is een ander woord voor suikerziekte. Er zit te veel suiker (glucose) in uw bloed. Bij diabetes type 2 komt dit doordat cellen in uw lichaam niet goed reageren op insuline. Insuline is een hormoon.

Wat kan je vertellen over diabetes?

Diabetes is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht kan houden. De meest voorkomende vorm is diabetes type 2. Een te hoge of lage bloedsuikerspiegel is ongezond. Diabetes kan problemen geven in het hele lichaam, bijvoorbeeld in de voeten, ogen, nieren, hart en bloedvaten.

Hoe erfelijk is diabetes?

Heeft je moeder diabetes, dan heb je 3% kans om het ook te krijgen. Als het je vader is 5%, en als het je broer of zus is 8%. Bij meerdere familieleden met diabetes ligt je risico boven de 20%.

Is diabetes een auto immuun ziekte?

Diabetes mellitus type 1 is een auto-immuunziekte. Dit houdt in dat het lichaam antistoffen maakt tegen het eigen gezonde weefsel. Door deze antistoffen worden de cellen van de alvleesklier die insuline produceren (de zogenaamde bètacellen) afgebroken.

Wat voel je als je suiker te hoog is?

Klachten / symptomen hyper Door een hoge bloedsuikerspiegel kunnen er klachten ontstaan: u hebt veel dorst. u moet veel plassen. u voelt zich moe en lusteloos.

Wat zijn de 4 complicaties van suikerziekte?

beschadiging van hart- en bloedvaten (“atherosclerose”) beschadiging van het netvlies (“retinopathie”) beschadiging van de nieren (“nefropathie”) beschadiging van de zenuwen (“neuropathie”) zweren en infecties van de voeten en onderbenen (diabetische voet)

Wat zijn de eerste tekenen van diabetes?

veel dorst en veel plassen. afvallen zonder dat daar een reden voor is. in korte tijd ziek en beroerd voelen. veel honger hebben, of juist helemaal niet. wazig zien. misselijk zijn of overgeven.

Wat moet je niet eten als je suiker te hoog is?

Gebruik niet te veel suiker, jam, honing, siroop, stroop, witte pasta, witte meel, witte rijst of aardappelpuree. Er zitten veel ‘snelle’ koolhydraten in, waardoor de bloedsuikerspiegel omhoog schiet.