Wat is het moraal van de haas en de schildpad?

Wat is het moraal van de haas en de schildpad?

De haas denkt makkelijk te zullen winnen en spant zich totaal niet in. Onderweg denkt hij gerust een dutje te kunnen doen, maar als hij wakker wordt, heeft de schildpad de finish al bereikt. Zo verliest de haas toch de wedstrijd. De moraal van het verhaal is dat je niemand mag onderschatten.

Wie is er sneller de haas of de schildpad?

Schildpad en Haas houden een hardloopwedstrijd. Wie is het eerst bij de paardenbloemen aan het eind van het bospad? Alle dieren uit het bos komen kijken en helpen mee met de wedstrijd. Haas weet zeker dat hij het snelst is.

Welke fabels zijn er?

De krekel en de mier. Jean de La Fontaine’s fabel van de krekel en de mier. De haas en de schildpad. Aesopus’ fabel over de wedstrijd tussen de haas en de schildpad. De raaf en de vos. De fabel van Jean de la Fontaine over de ijdele raaf en slijmbal vos. De duif en de mier. Het konijn, de tijger en de koe.

Wat zijn de kenmerken van een fabel?

Een fabel is een kort moraliserend verhaal. In een fabel komen meestal pratende dieren als handelende personen voor. Voorwerpen of zelfs planten kunnen echter ook als karakter voorkomen. De karakters hebben meestal een specifieke karaktertrek die sterk uitvergroot is.

Hoe lang kan een schildpad leven?

Ze kunnen echter zeer oud worden, de kleinste soorten bereiken gemakkelijk een leeftijd van twintig tot veertig jaar. Grotere soorten kunnen meer dan honderd jaar oud worden en de alleroudste exemplaren die bekend zijn werden ruim 150 jaar oud.

Wat is de moraal van de krekel en de mier?

Het verhaal van de krekel en de mier is al ruim 2500 jaar oud maar actueler dan ooit. Het draait allemaal om de keuze tussen nu lekker leven óf genoeg hebben om dat ook in de toekomst te kunnen doen. Hoe eeuwenoude fabels kunnen leiden tot nieuwe (financiële) inzichten.

Welk dier kan het hardste rennen?

Het jachtluipaard, ook wel cheeta genoemd, is met 105 km/u met afstand het snelste landdier op aarde. Hij gebruikt zijn snelheid om onder andere gazelles te vangen.

Hoe ver kan een haas springen?

De haas springt nog hoger en verder dan zijn vriend het konijn. Als je geluk hebt, kan je een haas meters hoog de lucht in zien vliegen, tot 3,5 meter. Dit is ver boven het menselijk record dat momenteel op 2,45 meter ligt. Hazen zijn niet enkel snel maar ook slim.

Wat is sneller een leeuw of een tijger?

Op de zevende plek vinden we de eerste katachtige in de lijst, te weten de leeuw. Deze is de op een na grootste soort katachtige, alleen de tijger is groter. De leeuw weet een snelheid van 80 km/uur te behalen. Tijdens hun jacht combineren ze discrete aanvallen met hun snelheid.

Wat is het verschil tussen een sage en een Stadssage?

Een nieuwere variant van de traditionele sage is de moderne sage, ook wel de stadssage (urban legend) genoemd, of in het Nederlands broodjeaapverhaal. Doel: mondeling doorgeven van de eigen geschiedenis, maar vaak met veel mystieke elementen en ‘fantasy’.