Wat is het probleem van orgaandonatie?

Wat is het probleem van orgaandonatie?

Een orgaan afstaan terwijl je nog leeft, is enkel mogelijk voor een nier of een stukje lever. Patiënten die longen, een pancreas of hart nodig hebben, kunnen niet geholpen worden door een levende donor. De meeste donororganen zijn dus afkomstig van overleden donoren. Niet bij elk overlijden is orgaandonatie mogelijk.

Waarom is orgaandonatie goed?

Iemand die organen doneert na de dood, helpt mensen die heel ziek zijn. Zij kunnen blijven leven met een donororgaan, zoals een nier, longen of een lever. Ook weefsels zijn belangrijk. Mensen met oogproblemen kunnen soms weer zien dankzij oogweefsel van een donor.

Waarom wel of niet donor worden?

Waarom donor worden? Donororganen en -weefsels zijn nodig om ernstig zieke mensen te helpen die anders overlijden. De wachtlijst voor een transplantatie is helaas nog steeds erg lang. Ruim 3,5 miljoen mensen hebben laten vastleggen dat ze donor willen zijn na hun overlijden.

Wat valt onder orgaandonatie?

Bij orgaandonatie gaat het om: hart, nieren, lever, longen, alvleesklier en darmen. Bij weefseldonatie zijn vooral geschikt: huid, botweefsel, oogweefsel, hartkleppen, bloedvaten en zenuwweefsel. Informatie over de donatieprocedures vindt u op de website van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS).

Hoeveel mensen wachten op een orgaan?

Eind 2020 stonden er in totaal 1.257 mensen op de wachtlijst voor een orgaan, waarvan 828 voor een nier (al dan niet in combinatie met een ander orgaan).

Hoe denken mensen over orgaandonatie?

Nadenken over de dood is voor de meeste mensen niet iets wat ze graag doen. En het idee dat er na je overlijden in je gesneden kan worden is voor sommigen doodeng. Ook denken mensen vaak dat je er niet meer goed uitziet na de donatie, zodat familie en vrienden geen afscheid meer kunnen nemen.

Wie mag geen organen doneren?

Wilsonbekwaam. Wilsonbekwame mensen boven de 18 jaar komen in het register. Iemand die niet goed kan begrijpen wat doneren van organen is, mag de keuze niet invullen in het register. Een voorbeeld hiervan is iemand met dementie.

Welk geloof is tegen orgaandonatie?

Voor een Boeddhist is het scheiden van lichaam en geest tijdens het sterven belangrijk. En dit proces mag niet verstoord worden. Als je een orgaan of weefsel doneert, dan verstoor je dit proces wel. Een Boeddhist wil het lijden in de wereld graag stoppen.

Wat zegt de Bijbel over orgaandonatie?

De Bijbel zegt niet duidelijk iets over orgaandonatie.

Is orgaandonatie verplicht?

Sinds 1 juli is de nieuwe donorwet van kracht, waarbij iedereen die na maart 2021 nog geen keuze heeft gemaakt, automatisch donor is. In het vorige systeem was het precies andersom: daar was je in beginsel géén donor, tenzij je daar uitdrukkelijk toestemming voor had gegeven.