Wat is het verhaal van Kerst?

Wat is het verhaal van Kerst?

Kerstmis (veelal zo aangeduid door rooms-katholieken), of kerstfeest (veelal zo aangeduid door protestanten) is van oudsher een belangrijk midwinterfeest. Door christenen wordt dan de geboorte van Jezus Christus gevierd. De evangelisten Lucas en Matteüs beschrijven de geboorte van Jezus in de Bijbel.

Waar staat kerst symbool voor?

Voor veel mensen staat de kerstster symbool voor Jezus Christus. Naar hem wordt verwezen als de blinkende Morgenster. Jezus is ster én zon, zijn ster was te zien tijdens zijn geboorte.

Wat zeg je tijdens kerst?

Meer en meer mensen zeggen iets als Fijne Feesten om andersgelovigen niet voor het hoofd te stoten. Maar je hoort ook prettige kerstdagen, vrolijk kerstfeest, of gewoon veel liefde en geluk.

Waar denk je aan kerst?

Het zetten van de kerstboom, het aansteken van kaarsjes en kerstverlichting, cadeautjes uitzoeken voor een bijzonder iemand, gezellig samenzijn met familie op een uitgebreid kerstdiner, het zingen van kerstliedjes en het vertellen van kerstverhalen, kerstkaartjes schrijven en versturen, warmte en liefde.

Wat is kerst voor jou?

Arie Slob: Kerst is een mooie tijd. Om te bidden, te zingen en naar de kerk te gaan. Om stil te staan bij de geboorte van Jezus. Maar ook om als familie bij elkaar te komen, met elkaar te eten en te genieten van wat we van God in elkaar gekregen hebben.

Waarom vieren we kerst in de winter?

Dat de christenen eind december kerst vieren, komt volgens de traditie doordat Jezus in de nacht van 24 op 25 december werd geboren. Het tijdstip van de viering van de geboorte van Jezus heeft echter meer te maken met voorchristelijke tradities.

Waarom zetten we een kerstboom op kerst?

In de christelijke traditie zet men een kerstboom op met kerst, omdat de driehoekige vorm doet denken aan de heilige drie eenheid van de vader, de zoon en de heilige geest. In landen als Polen en Oekraïne werd de kerstboom ook wel op de kop gehangen, zodat het leek op het kruis van Jezus.

Hoe komt Kerstmis aan zijn naam?

Kerstmis betekent letterlijk de mis van Christus (afgeleid van het Oud-Engelse woord Christes maesse). Het woord mis vindt zijn oorsprong vermoedelijk in de woorden Ite, ecclesia missa est dat ‘heengaan’ betekent. De eerste keer dat het woord ‘kersmisse’ geschreven werd teruggevonden was in het jaar 1274.

Wat maakt kerst kerst?

Met kerst vieren we de geboorte van het kindje Jezus. Dit maakt deel uit van de christelijke traditie. De mensen zijn zondig en kunnen niet door eigen verdienste met zichzelf en God in het reine komen. Daarom stuurde Hij Zijn Zoon: Jezus Christus.

Wat vieren we op 1e kerstdag?

Eerste kerstdag is de eerste dag van het kerstfeest. Het is een christelijke religieuze feestdag die wordt gevierd op 25 december, met dien verstande dat in de meeste oosters-orthodoxe kerken, die de juliaanse kalender gebruiken in de liturgie, het feest 13 dagen later wordt gevierd.