Wat is het verschil tussen dynamiet en TNT?

Wat is het verschil tussen dynamiet en TNT?

Dynamiet is niet hetzelfde als TNT: het bestaat uit een mengsel van kiezelgoer en nitroglycerine. Bij de explosie van TNT komt een zwarte rook vrij die voornamelijk bestaat uit koolstof, omdat de zuurstofbalans van TNT −74% bedraagt.

Wat zit er in dynamiet?

Nobel maakte een mengsel van één deel kiezelgoer op drie delen nitroglycerine en noemde dat dynamiet. De combinatie met een andere uitvinding, ongeveer een jaar eerder, maakt het geheel tot een goed bruikbaar explosief. Dat was de uitvinding van het slaghoedje.

Waar wordt dynamiet voor gebruikt?

Dynamiet en cyanide zijn vangstmethodes die vaak wordt gebruikt bij koraalriffen, om schade aan het koraalrif te voorkomen (cyanide). Dynamiet en cyanide doodt vissen of verdooft ze waardoor ze boven komen te drijven. Deze vormen van visserij is illegaal, maar wordt nog steeds toegepast.

Wie vond het dynamiet?

Alfred Nobel nam in 1867 patent op dynamiet. Het explosief maakte hem steenrijk, maar ook berucht, want de uitvinding doodde duizenden mensen. De Zweed hoopte zelf de wereld wat beter te maken.

Hoe maak je een Semtex?

Semtex is een mengsel van RDX en PETN het is in een plastisch materiaal verwerkt. Telkens bevatten deze explosieven nitraten of nitrogroepen als zuurstofbron.

Waar staat TNT voor explosief?

TNT, voluit 2,4,6-trinitrotolueen, is een explosief molecule dat gebruikt wordt om dingen mee op te blazen. Om TNT op het juiste moment te laten ontploffen wordt er een ontsteker (detonator) aan vast gemaakt. Dit is een stof die heel onstabiel is en bij de minste schok al ontploft.

Hoe werkt een dynamiet?

Het nitroglycerine zweet uit de staven en kan een poel vormen op de vloer of op de bodem van de container. Het kan ook verdampen en neerslaan, daarbij op onverwachte plaatsen kristallen vormend. Hierdoor kan de minste of geringste stimulans het dynamiet dan doen ontploffen.

Wat doet springstof?

Explosieven of springstoffen zijn ontplofbare vaste of vloeibare stoffen, dat wil zeggen stoffen die in zeer korte tijd een ontledings- of verbrandingsreactie kunnen ondergaan waarbij gasvormige producten ontstaan die een veel groter volume innemen dan de oorspronkelijke stof.

Hoe wordt springstof gemaakt?

Semtex. Een veelgebruikte moderne springstof is pentriet (pentaerythritoltetranitraat). Wordt pentriet gemengd met een beetje olie of een polymeer met weekmaker, dan ontstaat een goed kneedbare massa en kan het gebruikt (of misbruikt) worden in kneedbommen.

Wie heeft de Nobelprijs bedacht?

Geschiedenis. De Nobelprijzen zijn een creatie van de uitvinder en ondernemer Alfred Nobel, die op 27 november 1895 de laatste versie van zijn testament ondertekende in de Zweeds-Noorse Club in Parijs.