Wat voor soort wolken zijn er?

Wat voor soort wolken zijn er?

De vier families zijn: hoge wolken, middelhoge wolken, verticaal ontwikkelde wolken en lage wolken. Wolkengeslachten worden weer verder onderverdeeld in wolkensoorten. Hieronder bespreken we de wolkenfamilies en de daaronder vallende wolkengeslachten of -soorten.

Wat zijn de meest voorkomende wolken?

Cumuluswolken zijn stapelwolken. Dit is verticaal gesproken de meest uitgestrekte wolk . In Nederland de meest voorkomende wolkengeslacht. Nimbostratus betekent letterlijk ‘regenachtig en gelaagd’. Een wolk waarin als typische kenmerk meestal de zon of maan als een vage lichtvlek nog net even te zien is.

Wat betekenen stapelwolken?

Cumulus- of stapelwolken, ook bekend als bloemkoolwolken, zijn scherp afgelijnde wolken en vormen een wolkengeslacht. De basis is donkerder, het bovenste deel met halfronde uitwassen is wit. In weerberichten is de afkorting Cu of Cs.

Welke wolken zijn regenwolken?

Altostratus & Nimbostratus (regenwolken) De wolken brengen je niets meer dan regen. Altostratus ontstaat wanneer warme lucht over zwaardere koude lucht heen schuift. Op die grens condenseert waterdamp tot ijskristallen en dit vormt zich tot sombere, grijze gelaagde bewolking.

Wat betekenen witte wolken?

Heb je de zon in de rug en de wolk voor je dan zie je vaak een prachtige witte stapelwolk. Dit gebeurt vooral wanneer grote wolkendruppels en ijskristallen het zonlicht grotendeels tegenhouden en jouw kant op weerkaatsen. Zo’n grote witte ‘bloemkoolwolk’ kan uiteindelijk uitgroeien tot een stevige bui.

Hoe voelt een wolk aan?

Het voelt vochtig aan, maar het is niet zacht om aan te raken. Wel is het water (kokend) heet en daarom moet je niet proberen om het aan te raken. Wolken daarentegen zijn koud en op een mistige dag kan je gerust proberen om de wolken aan te raken. Je loopt dan letterlijk met je hoofd in de wolken.

Wat betekenen zwarte wolken?

Bij een laagstaande avondzon kunnen de wolken ook rood lijken. Je bent bang voor zwarte wolken, maar dat zijn dikke wolken die veel licht tegenhouden, en daardoor zwart lijken. Je hoeft daar geen bijzondere betekenis of krachten aan te geven.

Waarom blijft een wolk zweven?

Bij een gewone wolk (zonder regen) verdampen de onderste kleine druppeltjes. Het worden dan gasmoleculen (waterdamp) en die zijn onzichtbaar maar blijven ook zweven. Hoger in de lucht is het kouder, daar worden de gasmoleculen weer druppeltjes. Dit zien we als een wolk.

Hoeveel water zit er in een wolk?

Siebesma: “Een cumuluswolk bevat gemiddeld één gram water per m3. Als we voor het gemak een wolk van één km3 nemen – dat is één km lang, breed en hoog – betekent het dat er in een bloemkoolwolk al snel een miljoen kilogram water zit.” Omgerekend zijn dat zo’n 200 olifanten.

Hoe ziet een nimbus wolk eruit?

Letterlijk betekent nimbus: stortbui. Deze wolken zijn donker grijs. Dit zijn ‘het regent’-wolken. Je vindt ze op een hoogte van 2000 tot 6000 meter boven de grond.