Wat voor tong heeft een giraf?

Wat voor tong heeft een giraf?

Samen met de chow chow (hondenras), okapi, ijsbeer en een aantal koeiensoorten, heeft de giraf een blauwe tong. De ijsbeer heeft naast een donkere tong ook een donkere huid. Dit is heel slim gedaan door de natuur! Donkere kleuren houden namelijk beter warmte vast dan lichte kleuren.

Waarom ziet de tong van een giraf blauw?

Een giraf snoept graag van bladeren van verschillende bomen en planten. Met z’n tong grijpt hij de hapjes vast. Doordat die lange lap zo multifunctioneel is, schijnt de zon er vaak op. Het blauwe kleurtje is daarom een soort zonnebrandcrème en beschermt het vochtige lichaamsdeel tegen zonnestralen.

Wat voor kleur is een giraf?

De vacht van een giraffe is een opvallend kenmerk. De vacht heeft onregelmatige, donkere vlekken die oranje, kastanjebruin, bruin of bijna zwart zijn. Ze worden gescheiden door licht haar (meestal wit of crème van kleur).

Hoe loopt een giraf?

Ook hun neusgaten kunnen ze sluiten met behulp van spiertjes. Als een giraffe loopt, loopt hij in de telgang. Dat wil zeggen dat hij om de beurt zijn twee linkerpoten en zijn twee rechterpoten naar voren zet. In galop verzet hij telkens allebei de voorpoten en achterpoten gelijkertijd.

Welke kleur is een giraf zijn tong?

Kijk maar eens naar de tong van een giraffe tijdens de auto- of bussafari in het Safaripark. Zijn tong is erg ruw, waardoor hij geen last heeft van de scherpe doorns van de acaciaboom. Ook heeft de tong een donkerdere kleur dan onze tong. Hij is een beetje blauw / paars!

Welk dier heeft geen tong?

Talloze dieren hebben geen tong, met name dieren die in de zee leven. Bijvoorbeeld Kwallen, koralen, vissen, inktvissen en (de meeste) schelpdieren.

Wat betekent het als je tong blauw is?

Bij honden die worden geboren met een blauwe tong of blauwe vlekken op de tong gaat het om een goedaardige verkleuring door verhoogde aanmaak van pigment (melanine) door een genetische mutatie. In de meeste gevallen is de mutatie niet dominant en is de blauwe tongkleur dus een uitzondering.

Waarom heeft een giraffe zo een lange tong?

Het gewicht per hap eten blijkt rechtevenredig met het gewicht van de onderzochte dieren. Maar om aan zo’n hap te komen heeft de giraffe wel zijn lange tong nodig. Zonder die tong is het volume van de mond te klein om de natuurwet ‘bij te benen’. De tong als verlengstuk van de mond is dus essentieel.

Hoe lang kan een giraf leven?

Ze kunnen het verst zien van alle dieren op de savanne. Als bescherming tegen stof en doorns heeft de giraf lange wimpers. Het gewicht van de giraf varieert van 400 tot 500 kilo en ze kunnen een leeftijd van gemiddeld 28 jaar bereiken. De lengte van hun darmkanaal is wel 77 meter.

Hoeveel drinkt een giraf per dag?

In de bladeren zit veel vocht en een volwassen giraffe eet hiervan zo’n 60 à 65 kg per dag. Dankzij zijn hoogte kan de giraffe bij bladeren die voor de meeste herbivoren onbereikbaar zijn. De giraffe is het meest kwetsbaar als hij drinkt.