Wat zijn voorbeelden van leenwoorden?

Wat zijn voorbeelden van leenwoorden?

Voorbeelden zijn meeting, e-mail, punaise, parterre, sowieso en überhaupt. Bastaardwoorden zijn leenwoorden waarbij de oorspronkelijke vorm aan de spelling, uitspraak of woordvorming van het Nederlands is aangepast. Voorbeelden zijn biefstuk, deleten, commercie, solden, begeestering en middels.

Is kelder een leenwoord?

Een leenwoord is een woord dat door een taal is ontleend aan een andere taal, zoals bijvoorbeeld überhaupt uit het Duits of bureau uit het Frans. Het Nederlands bezit veel leenwoorden, die soms niet meer als zodanig worden herkend. Zo is het woord kelder van oorsprong een Latijns woord (“cellarium”).

Wat is het verschil tussen een leenwoord en een vreemd woord?

Het verschil met een vreemd woord is dat een vreemd woord een leenwoord is waarvan de oorspronkelijke vorm niet is aangepast aan de spelling, fonologie of morfologie van de nieuwe taal. Nederlandse voorbeelden van vreemde woorden: carrière, conflict, opera, computer, überhaupt, college, …

Hoe zijn leenwoorden ontstaan?

De meeste woorden in het Nederlands zijn afkomstig uit een andere taal: zo’n 75 procent! In de etymologie noemt men zulke woorden leenwoorden: ze zijn ‘ontleend’ aan een andere taal. Voor een woord als computer is dat wel duidelijk: vrijwel iedereen weet dat we computer zo hebben overgenomen uit het Engels.

Hoe spreek je restaurant uit?

Restaurant. Misschien wel het woord dat het meest verkeerd uit wordt gesproken, restaurant. Ook ik ben schuldig. Doordat het een Frans woord is, is het toch echt restauran.

Hoe spreek je vanille uit Nederland?

De uitspraakvariant [va(a)niejə] kwam er onder invloed van het Frans. Een vergelijkbaar voorbeeld is bastille. De variant [va(a)nilə] – of [va(a)nielə] – is de vernederlandste uitspraak. Vergelijkbaar daarmee is kamille.

Hoe schrijf je Smink?

Is het ‘de schmink’ of ‘het schmink’? Het is ‘de schmink’, want schmink is mannelijk. Als je het aanwijst is het ‘die schmink’.

Wat is de beste schmink?

Ikzelf werk graag met Superstar, kryolan, of party-explosion. Deze schmink dekt veel beter en laat minder strepen achter. Er zijn nog veel meer soorten schmink, maar qua prijs/kwaliteit verhouding, helemaal voor een startende schminker, zijn deze merken super!

Waar is make up ontstaan?

Make-up wordt voor het eerst vermeld in de geschriften in de tijd van het oude Egypte alwaar men nog gebruik maakte van henna, gele- en rode oker, kopersulfaat, grafiet, malachiet en andere puur natuurlijke producten vermengd met olie en/of water om de substantie aan te kunnen brengen op het gelaat (en soms ook andere …

Is giraffe een leenwoord?

Bij veel Franse leenwoorden die op een onbeklemtoonde -e eindigen, zijn er twee uitspraakmogelijkheden en daardoor twee verkleinvormen: envelopje en enveloppetje en parachuutje en parachutetje. Overigens is giraf(fe) vermoedelijk ontleend aan het Italiaans en waarschijnlijk niet via het Frans.