Welk afval in welke zak?

Welk afval in welke zak?

Vuil of vet papier of karton, broodzak, gebruikte keukenrol → hoort bij restafval. Cellofaan- of behangpapier → hoort bij restafval. Aluminiumfolie of aluminium zakjes → hoort bij restafval. Archiefmap of ordner, plastic mapjes, ringmap → hoort bij restafval.

Waar gooi ik wat weg?

Waar mag je as wél weggooien? Heb je nog as over? Dan mag dat ingezameld worden bij het restafval. Er wordt namelijk geen grondstof meer uit as gehaald.

Welk afval mag niet bij het restafval?

Wat hoort er niet bij restafval? grote stukken vloerbedekking, plastic of hout. Dit is grof afval.

Waarom mag aluminiumfolie niet in de PMD zak?

Waarom mogen borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium in de PMD-zak en aluminiumpapier niet? Borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium kunnen opnieuw worden gesmolten en gerecycleerd. Aluminiumpapier is echter te dun, waardoor het in de ovens niet smelt, maar gewoon verbrandt. Gooi aluminiumfolie in de restafvalzak.

Wat kun je doen met oude dekbedden?

Dekbedden, slaapzakken en kussens (met synthetische, katoenen, hennep, wollen of tencel vulling) zijn niet recyclebaar. Daarom horen ze bij het restafval.

Is aluminiumfolie plastic afval?

Aluminiumfolie als verpakking gooi je weg bij de gescheiden inzameling van metalen verpakkingen. Aluminium wordt na verbranding deels uit de verbrandingsresten van het restafval gehaald en gerecycled, maar dunne delen zoals folie verbranden en die ben je dan dus kwijt.

Wat moet er in de grijze bak?

Afval dat je niet gescheiden kunt inleveren, mag bij het restafval (de grijze kliko of vuilniszak). Het gaat bijvoorbeeld om luiers, kattenbakvulling, koffiecupjes en een kapot wijnglas. Twijfel je of iets in een aparte bak mag? Neem dan het zekere voor het onzekere en kies voor de vuilnisbak.

Kunnen foto’s bij het oud papier?

Foto’s kun je het beste weggooien bij het restafval: ze bevatten teveel chemische stoffen om als grondstof te kunnen dienen voor bijvoorbeeld nieuw papier. Film bestaat uit celluloid, wat niet recyclebaar is. Deze stoffen zijn niet zo schadelijk dat het materiaal bij het klein chemisch afval moet.

Waar moet je theelichtjes weggooien?

Aluminiumfolie, frisdrankblikjes, koffiecapsules en ook de houders van theelichtjes komen via het restafval in het huisvuil. De vuilnisdienst van de gemeente haalt dat bij je op en levert het af bij de afvalverwerker. Die sorteert het afval om het daarna zo zuiver mogelijk verder te kunnen verwerken of verkopen.

Is een cd restafval?

Is er geen inzamelbak in de buurt? Dan horen de cd’s en dvd’s bij het restafval. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.