Welk hout knettert?

Welk hout knettert?

Naaldhout gaat bij verbranding sissen en knetteren, door de grotere ophoping van houtgassen in het hout. Bovendien kunnen sommige houtdeeltjes dan ook wegspatten waardoor ze in een open haard tot brandgevaarlijke situaties kunnen leiden.

Waarom knalt brandend hout?

Hout vergast namelijk bij hoge temperatuur. Als je hout sterk genoeg verhit komt er een gas uit dat brandbaar is (geen water dus). Dit noemt men hout ‘vergassen’. Als dit gas ontstaat in kleine holtes nabij het oppervlak, dan kunnen deze ook naar buiten komen met een knal(letje).

Wat gebeurt er als je te nat hout stookt?

Het stoken van nat hout is erg onverstandig. Het levert minder warmte (het water moet er eerst uitgewerkt worden, dat kost energie) en het drukt de temperatuur in de kachel waardoor er onvolledige verbranding plaats vindt.

Welk hout niet stoken?

Stookhout mag niet behandeld, geverfd of gelakt zijn. Bij verbranding komen er schadelijke stoffen vrij. Dit kan gevaar opleveren voor jezelf en voor je omgeving. Bovendien ontstaat hierdoor meer aanslag in je houtkachel of houthaard en in het rookkanaal.

Hoeveel kuub hout verstook je in een winter?

Hoe vaak stook je de kachel op? Zijn de wintermaanden heel koud of genieten we van zacht weer? Bij slecht geïsoleerde woningen gaat er soms wel 15 kuub per jaar doorheen, terwijl een goed geïsoleerde woning voldoende heeft aan 7,5 kuub.

Kan een houtkachel te heet worden?

Als de kachel te hard brandt, of teveel warmte afgeeft, kunt u de zuurstoftoevoer verminderen door de secundaire luchtstroom lager te zetten. Of – indien aanwezig- kunt u de smoorklep gebruiken. Beter is echter steeds zoveel hout toe te voegen dat de kachel niet te heet wordt.

Hoeveel lucht heeft houtkachel nodig?

Vuur verbruikt veel zuurstof: een gesloten houtkachel heeft per uur vijftig kubieke meter lucht nodig, een open haard tot 250 kubieke meter. Zorg dus voor goede luchtaanvoer, via ventilatieroosters of een open raam.

Hoe weet je of hout droog genoeg is?

Droog hout geeft een hol geluid al u twee stukken tegen elkaar aanslaat. De barst van droog hout is gemakkelijk te pellen. Nat hout is vaak nog groen van kleur. Vochtgehalte droog hout is 20% of minder.

Hoe krijg je hout snel droog?

Klief het hout in kleine blokken. Zelfs dunne stukken klief je nog beter in twee. Droog het hout altijd buiten. Zorg voor een droge ondergrond. Bedek de houtstapel. Vergeet de mythe dat enkel eik en beuk geschikt zijn voor brandhout.

Hoe lang duurt het voordat hout droog is?

Gekliefd hout in standaardmaat droogt tot ongeveer 28% in één jaar en tot onder de 20% bij twee jaar drogen. Er bestaan in de handel goedkope en eenvoudige toestelletjes om dit vochtgehalte te meten. Zo weet je exact wanneer het hout zijn gewenste droogtegraad heeft bereikt.