Welk jaar Willem-Alexander Elfstedentocht?

Welk jaar Willem-Alexander Elfstedentocht?

Op 26 februari 1986 gaat de veertiende Elfstedentocht van start. Met dit jaar wel een heel bijzondere deelnemer: koning Willem-Alexander, toen nog prins. Voor de rest van Nederland is nog niet duidelijk dat de 18-jarige prins meedoet.

Was er in 1996 een Elfstedentocht?

De Waddenzee lag dicht en er werd zelfs geschaatst op het IJsselmeer. Zó streng was de winter van 1996. Maar… er kwam geen Elfstedentocht.

Hoeveel doden tijdens Elfstedentocht 1963?

Bij de twaalfde Elfstedentocht in 1963 zijn geen doden gevallen. Er zijn wat tenen afgevroren, er waren botbreuken en sneeuwblinheid. Winnaar Reinier Paping werd bij -20 graden een sportlegende en dat geldt ook voor de andere 126 schaatsers die de finish haalden.

Hoe lang vaar je over de Elfstedentocht?

Plan minimaal zeven dagen om Elfstedentocht te varen De Elfstedentocht is een bijna 200 kilometer lange schaatstocht over natuurijs. Door de afstand en het heroïsche karakter wordt de Elfstedentocht ‘De Tocht der Tochten’ genoemd.

Hoe koud moet het zijn voor een Elfstedentocht?

Ideaal weer voor een Elfstedentocht Voor een Elfstedentocht moet het wekenlang stevig vriezen. Overdag moet de temperatuur niet of nauwelijks boven nul uitkomen. ’s Nachts is strenge vorst nodig met minima beneden -10 graden.

Hoe koud was het tijdens de Hel van 63?

De temperatuur daalde van -6° om 11 uur tot -10° tegen middernacht. De combinatie van matige vorst met de krachtige en af en toe harde oostenwind zorgde voor een zeer lage gevoelstemperatuur. Daarnaast was er veel stuifsneeuw, terwijl over Friesland al een pak van 20 cm sneeuw lag.

Hoeveel mensen hebben de Elfstedentocht uitgereden?

De belevenissen van 67 toerrijders van de Elfstedentocht van 1963. George Schweigmann uit Leeuwarden schreef 68 rijders aan die de Elfstedentocht van 1963 als toerrijder voltooiden.

Wat kan je winnen bij de Elfstedentocht?

Naast het kruisje is er voor de elf eerst aankomende mannen en de elf eerst aankomende vrouwen tevens een medaille. De winnaar bij de mannen ontvangt bovendien de Pim Mulier-wisselprijs: een grote zilveren schotel.

Hoe dik moet het ijs zijn voor een Elfstedentocht?

De meeste Elfstedentochten (elf van de vijftien) werden gehouden bij ijsdikten van meer dan 25 centimeter.

Welke vrouw won de Elfstedentocht?

25 jaar geleden won Klasina Seinstra de laatste Elfstedentocht bij de vrouwen. Dat wil zeggen: er was geen aparte wedstrijd voor vrouwen en er was geen aparte huldiging. Ze dook na afloop bij winnaar Henk Angenent in de lauwerkrans.