Welk land is de Noordpool?

Welk land is de Noordpool?

De Noordpool is van niemand. Onder internationaal recht is geen enkel land eigenaar. De vijf kuststaten, Rusland, Noorwegen, Denemarken (via Groenland), Canada en de Verenigde Staten hebben elk een economische zone van 200 zeemijl (370 kilometer) vanaf hun kustlijn.

Wie leeft er op de Noordpool?

IJsberen zijn de bekendste dieren op de Noordpool. Hun dikke vacht beschermt ze tegen de kou. Andere dieren die op de Noordpool leven, zijn poolvossen, muskusossen, rendieren, sneeuwhazen en lemmingen. De mensen die op de Noordpool wonen, zijn de Inuït (een mooier woord voor eskimo’s).

Welke landen horen bij de Noordpool?

Dit zijn Rusland, Canada, de Verenigde Staten, Noorwegen, Denemarken/Groenland, IJsland, Zweden en Finland. De eerste vijf staten hebben territoriale wateren in de Noordelijke IJszee en zijn daarom Arctische kuststaten. Een deel van het Noordpoolgebied valt daarom binnen de rechtsmacht van de Arctische kuststaten.

Kan je naar de Noordpool gaan?

Er zijn diverse manieren om naar de geografische Noordpool op 90° NB te reizen. Goedkoop zijn Noordpool reizen niet. Heb je minder budget, dan kan je beter kijken naar bijvoorbeeld Lapland reizen.

Wat is de hoofdstad van de Noordpool?

Zoals je ziet, boven de poolcirkel gaat de zon nooit. Dit zorgt ervoor dat de hoofdstad van de Noordpool Tromsø 24 uur op 24 een echte speeltuin is.

Wat voor taal spreken ze op de Noordpool?

Taal. Het Engels is de meest gebruikte voertaal bij internationale expedities.

Hoe koud is het in de Noordpool?

Er is grote variatie in het klimaat van het gebied. Sommige delen zijn bedekt door permafrost en bijna alle delen hebben te kampen met lange periodes van sneeuwval en ijs. De gemiddelde temperatuur in januari varieert van −34 °C tot 0 °C. De temperatuur in de winter kan in sommige delen zelfs onder de −50 °C komen.

Wat eten ze op de Noordpool?

Ze jagen op vissen, zeehonden, poolberen, rendieren (voor de vacht) en walvissen.

Wat doen mensen op de Noordpool?

Op de Noordpool wonen wél mensen. De oorspronkelijke bewoners heten Inuït (een mooier woord voor eskimo’s). Hun voorouders gingen hier duizenden jaren geleden heen om te jagen. Nu jagen de Inuït nog steeds, maar ze werken ook in de bosbouw of de oliewinning.

Wat gebeurt er als het ijs op de Noordpool smelt?

Maar wat er in het Noordpoolgebied gebeurt, heeft wereldwijd effect. Zo’n 70 procent van alle zoetwater ter wereld ligt opgeslagen als ijs en sneeuw, grotendeels in onze poolkappen. De Groenlandse ijskap is wel 3 km dik; als die helemaal smelt, dan stijgt de zeespiegel wereldwijd met 2 meter.