Welke dag Elfstedentocht 1985?

Welke dag Elfstedentocht 1985?

De dertiende Elfstedentocht werd op 21 februari 1985 geschaatst. 22 jaar na de laatste Elfstedentocht in 1963 konden de schaatsen weer ondergebonden worden. De tocht werd bekendgemaakt door de voorzitter van de Vereniging der Friesche Elfsteden, Jan Sipkema, binnen een jaar na zijn aantreden.

Wie won laatste 11 stedentocht?

Elfstedentocht 1997Erik Hulzebosch (51) uit Loozen eindigde bij de laatste Friese Elfstedentocht als tweede, maar werd de grote winnaar. Hoe die dag, dinsdag exact 25 jaar geleden, zijn leven volledig op zijn kop zette.

Hoe groot is de kans op een Elfstedentocht?

In 2019 berekenden we in samenwerking met Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dat de jaarlijkse kans op Elfstedenweer ongeveer 8 procent is (met een onzekerheidsmarge van 5 procent tot 19 procent). Of anders gezegd, gemiddeld wordt het tegenwoordig maar eens in de 12 jaar zo koud dat een Elfstedentocht mogelijk is.

Welke Elfstedentochten zijn er?

Leeuwarden. Sneek. IJlst. Sloten. Stavoren. Hindeloopen. Workum. Bolsward.

Wat is de Elfstedentocht koorts?

onrust over de komst van een Elftstedentocht. hevig gevoel van onrust en opwinding dat over Nederland komt wanneer een vorstperiode enkele dagen aanhoudt en het ijs goed genoeg dreigt te gaan worden voor het houden van een Elfstedentocht; Elfstedentochtkoorts.

Hoeveel mensen doen er mee aan de Elfstedentocht?

In totaal mogen 16.000 mensen de tocht van bijna 200 kilometer schaatsen. De vereniging overweegt hen een hesje te geven om zwartrijden te voorkomen. 10.000 schaatsers mogen sowieso starten. De rest van de leden mag om het jaar meedoen.

Hoe heten de 11 steden van de Elfstedentocht?

Leeuwarden > Sneek > IJlst > Sloten > Hindeloopen > Workum > Stavoren > Bolsward >

Waar begint de Elfstedentocht op de fiets?

Fietsen langs de Elfsteden, dat is natuurlijk voor fietsers de tocht der tochten! Over een afstand van circa 265 km geniet je van het weidse Friese land. Je start en eindigt in principe in Leeuwarden en fietst met de klok mee, maar andersom mag ook.

Hoe lang heeft Maarten gezwommen?

Vrijdagmiddag rond 17.30 uur begon Maarten van der Weijden in de Zwettehaven in Leeuwarden, vanavond rond 19.30 uur finishte hij in Leeuwarden na een tocht van ruim 195 kilometer lang. Met zijn Elfstedenzwemtocht haalde Van der Weijden geld op voor het onderzoek naar kanker. Tot nu toe is 3.910.763 euro opgehaald.

Welke jaren hebben we kunnen schaatsen?

In februari 2021 werd er zelfs een weekje op vrij uitgebreide schaal geschaatst. Ook eind januari 2019 stonden we regionaal nog een paar dagen op de schaats en in 2018 eind februari en begin maart. In de winters van 2009, 2010, 2011, 2012 en 2013 waren er ook perioden met natuurijs.