Welke Elfstedentocht reed Willem Alexander?

Welke Elfstedentocht reed Willem Alexander?

Incognito, 1986 Op 26 februari 1986 wordt halverwege de Elfstedentocht bekend dat schaatser W.A. van Buren, die in de vroege ochtend met startkaart nummer 1 is vertrokken, niemand minder is dan de 18-jarige dienstplichtige marinier: prins Willem Alexander.

Welk jaar Willem Alexander Elfstedentocht?

Op 26 februari 1986 gaat de veertiende Elfstedentocht van start. Met dit jaar wel een heel bijzondere deelnemer: koning Willem-Alexander, toen nog prins. Voor de rest van Nederland is nog niet duidelijk dat de 18-jarige prins meedoet.

Welke koning heeft in Buren gewoond?

Willem van Oranje is er getrouwd en Oranjes hebben in Buren gewoond. En soms werd de naam Van Buren zelfs door leden van de Koninklijke familie gebruikt om incognito te blijven. Koningin Wilhelmina en Koningin Juliana gebruikten bijvoorbeeld bij restaurantreserveringen vaak de titel gravin van Buren.

Welk jaar is Willem-Alexander koning geworden?

koning Willem-Alexander , koning der Nederlanden, prins van Oranje-Nassau. Koning Willem-Alexander bekleedt sinds 30 april 2013 het koningschap. Hij werd in 1967 geboren als oudste zoon van prinses Beatrix en prins Claus.

Wie reed de Elfstedentocht het snelst?

De laatste keren dat de Elfstedentocht plaatsvond waren in 1985, 1986 en 1997. In 1986 schaatste ook de Nederlandse Koning mee onder de naam W.A. van Buren. De snelste tijd ooit werd neergezet door de Nederlandse professionele schaatser Evert van Benthem in 1985. Hij voltooide de 200 kilometer in 6 uur en 47 minuten.

Wie waren de winnaars van de Elfstedentocht?

In 2021 werden Lenie van der Hoorn, Tineke Dijkshoorn en Klasina Seinstra door de Vereniging De Friesche Elf Steden alsnog als vrouwelijke winnaar van de Elfstedentocht erkend.

Wat is de achternaam van Willem Alexander?

Koning Willem-Alexander en zijn broers Zijn persoonlijke titel ‘Prins van Oranje-Nassau’ met de aanspreektitel Koninklijke Hoogheid heeft hij behouden. Hij is ook ‘Jonkheer van Amsberg’ gebleven. Daarnaast heeft hij de erfelijke titel ‘Graaf van Oranje-Nassau’ gekregen.

Waar is de start en de finish van de Elfstedentocht?

Leeuwarden, de hoofdstad van Fryslân, is vanouds de start- en finishplaats. De tocht voert de deelnemers vanuit Leeuwarden naar achtereenvolgens de steden Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum en over de Bonkefeart weer terug naar de finish in Leeuwarden.

Is Willem Alexander een piloot?

Sinds 2001 is hij in het bezit van het Airline Transport Pilot License (ATPL). Om zijn vlieguren bij te houden vliegt hij als gastvlieger bij KLM, wat een onbezoldigde functie is. Dit kon tot medio 2017 zowel op het Regeringsvliegtuig PH-KBX alsook op een Fokker 70 uit de reguliere vloot zijn.

Wat was de zwaarste Elfstedentocht?

De twaalfde Elfstedentocht werd op 18 januari 1963 verreden en is de geschiedenis ingegaan als de zwaarste Elfstedentocht ooit.