Welke oogaandoeningen zijn er?

Welke oogaandoeningen zijn er?

Maculadegeneratie. Glaucoom. Staar. Diabetische retinopathie. Retinitis pigmentosa. Netvliesloslating.

Wat is het verschil tussen macula en glaucoom?

De beginsymptomen. De beginsymptomen van de ziektes verschillen beduidend. Waar maculadegeneratie vrijwel direct klachten oplevert, gebeurt dit bij glaucoom erg geleidelijk. Zo subtiel dat het vaak niet eens opvalt.

Wat is de macula van het oog?

Achterin het oog, in het midden van het netvlies, ligt de macula (of gele vlek). In de macula liggen de licht- en kleurgevoelige kegeltjes heel dicht tegen elkaar. De kegeltjes zorgen voor het scherp zien van details. Ook is een gezonde macula belangrijk bij het lezen of bij het scherp zien van gezichten.

Wat zie je als je een oogziekte hebt?

Slecht of weinig zien in het donker (nachtblindheid) is vaak een eerste symptoom. Ook hebben mensen last van kokerzien, waardoor het gezichtsveld steeds kleiner wordt. Wanneer de gele vlek (macula) is aangetast is scherp zien niet meer mogelijk.

Wat zijn de symptomen van glaucoom?

U stoot zich vaker. U merkt dingen in uw omgeving niet snel op. U ziet niet meer alles. Zien bij slecht licht geeft problemen; denk hierbij aan ’s avonds autorijden. Het midden van het gezichtsveld blijft nog lang zien en lezen lukt dan vaak nog wel. Soms kan glaucoom leiden tot blindheid.

Wat kan er mis zijn met je ogen?

De oorzaak kan liggen in een oogaandoening (bloeding in het oog, glaucoom, ontsteking, loslating van het netvlies, bij- en verziendheid), een algemene ziekte (hoge bloeddruk, diabetes…), verhoogde druk in de hersenen (tumor, bloeding…), een stoornis in de bloedvoorziening (trombose of verstopping van de oogslagader), …

Wat zie je als je maculadegeneratie hebt?

Symptomen natte maculadegeneratie Slechter zien > In korte tijd gaat u slechter zien. Vervormingen zien > Het beeld dat u ziet vervormt. Rechte lijnen lijken krom of golvend. De regels van een tekst lijken bijvoorbeeld krom te lopen.

Wat zijn de eerste symptomen van staar?

wazig zien. kleuren minder helder zien. U ziet kleuren soms iets geler of bruiner. dubbelzien als u met 1 oog kijkt. in het donker slecht zien. Om lampen en lantaarnpalen ziet u een grote lichtbol (‘halo’).

Welke vitamines zijn goed voor de ogen?

Vitamine B (vooral vitamine B1, B2, B6, B12 en foliumzuur) helpen oogziekten voorkomen. Ook ondersteunt vitamine B de werking van de oogspieren. Een tekort aan vitamine B kan zorgen voor gevoeligheid voor licht, oogontsteking en in het ergste geval een verhoogd risico op verlamming van de oogspieren.

Wat is drusen?

‘Drusen’ zijn ophopingen van kalk in materiaal in de kop van de oogzenuw (papil). Het is onbekend hoe deze ophopingen ontstaan. Wel lijkt de dikte van de oogzenuw op de plek waar de zenuw het oog binnenkomt van belang te zijn. Het woord ‘druse’ komt uit het Duits waar het ‘kristallen in steen’ betekent.