Welke route vaarde de VOC?

Welke route vaarde de VOC?

De schepen van de VOC voerden vanaf Texel, Fort Rammekens of Goeree-Overflakkee via Kaapstad naar Java. Zuidwaarts voerde de route gewoonlijk door het Engelse Kanaal. Na het passeren van het Kanaal voerde de route langs de kust van Portugal tot voorbij de Kaapverdische Eilanden.

Hoe lang varen VOC?

De schepen van de VOC Voor de VOC-reizen van en naar Indië werden ‘spiegelretourschepen’ gebruikt: driemast-zeilschepen van zo’n 40 meter lang en 10 meter breed. Een enkele reis duurde 8 maanden, een ‘retour’ soms wel 2 jaar.

Hoe zag een schip van de VOC eruit?

Deze schepen hadden een gemiddelde lengte van 40 meter en waren driemasters. De grote mast (13) in het midden van het schip en de fokkemast (12) voor op het bakdek waren vierkant getuigd, de bezaansmast (14) op het bovenkampanjedek was langscheeps getuigd.

Hoeveel schepen heeft de VOC?

De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) was in de 17de en 18de eeuw het grootste handels-en scheepvaartbedrijf ter wereld. Met een vloot van meer dan honderd schepen, duizenden werknemers, zo’n dertig kantoren in Azië en zes vestigingen in de Republiek met elk hun eigen kantoren, pakhuizen en scheepswerven.

Waar gaat de VOC heen?

De acties van de VOC De compagnie dreef handel met verschillende Aziatische landen, zoals het latere Nederlands-Indië (Indonesië), de kaapkolonie (Zuid-Afrika), Ceylon (Sri-Lanka) en Japan.

Wat is het bekendste VOC schip?

Eén van de bekendste VOC-schepen uit de roemrijke 17e eeuw is zonder twijfel de Batavia. Dit Nederlandse pronkstuk werd tussen 1627 en 1628 op de Peperwerf in Amsterdam gebouwd.

Wat is slecht aan de VOC?

De VOC had veel te lijden van de Vierde Engels-Nederlandse Oorlog (1780-1784), toen door de Engelsen meerdere handelsposten ingenomen werden en volle handelsschepen gekaapt werden. De verliezen worden geraamd op zestig miljoen gulden.

Wat is het verschil tussen de VOC en de WIC?

WIC: West-Indische Compagnie = een handelsbedrijf was actief in West-Afrika en Amerika van 1621 tot 1734 leverden een belangrijke bijdrage aan de bloei van de Nederlandse economie. VOC: Verenigde Oost-Indische Compagnie. Dit handelsbedrijf was actief in Azië van 1602 tot 1799.

Hoeveel bemanning op een VOC schip?

Afbeelding: De route die de VOC-schepen naar Azië namen. Aan boord van een schip als de Batavia, waar Pelsaert de schipper was, voeren 332 mensen mee. Het grootste deel van de bemanning was matroos. Er zaten er eigenlijk veel meer aan boord dan eigenlijk nodig was om het schip te bedienen.

Wat eten ze op de VOC?

Het menu op een VOC-schip ’s Ochtends at men meestal gortepap, eventueel met pruimen en boter. Het middageten was de warme maaltijd en bestond uit een combinatie van rijst, erwten of bonen enerzijds en stokvis, rundvlees of varkensvlees anderzijds, alle drie in ruime mate gepekeld.